Grønnkålen – en ekte hverdagshelt
Grønnkålen har vært dyrket i flere tusen år. I de siste årene har den seilt opp som en supergrønnsak – full av viktige næringsstoffer.
Read MoreGrønnkålen har vært dyrket i flere tusen år. I de siste årene har den seilt opp som en supergrønnsak – full av viktige næringsstoffer.
Read MoreSellerirot er fest og hverdag på én og samme tid. Den er fantastisk i rotmosen til søndagsmiddagen og i tirsdagssuppa.
Read MoreNår man bør plante ut avhenger av hvor i landet du bor. Utplanting er stressende for plantene. Her er Mikkel og Marens – Geitmyras supergartnere – beste råd!
Read MoreHar du tenkt på at mange av vekstene vi tenker på som ugress, egentlig er spiselige? I byen vokser det ville vekster overalt, i veikanten, i sprekker i asfalten, på balkonger, i hager og parker. Mange av de ville vekstene er gode å spise.
Read MorePrikling betyr å flytte små planter over i en større potte for å få bedre plass å vokse på. Geitmyras gartner, Mikkel, gir deg tipsene for å lykkes med dyrkingen.
Read MoreNoen planter krever lengre vekstsesong enn hva våren og sommeren her oppe i nord kan tilby. Vi kan forlenge sesongen ved å så plantene inne for at de skal rekke å bli klare innen frosten på høsten. Dette kalles forkultivering.
Read MoreFrø er ferskvare, til en viss grad og du bør derfor ha ferske frø til en ny dyrkesesong. Spiredyktigheten til frøet vil synke ved lagring, så om du skal lagre frø, holder de seg best i mørkt, tørt og kaldt klima. Her er forslag til nettbutikker som selger frø.
Read More– Hæ! Er det en verdensdag for egg også? Martin (13) tror ikke sine egne ører. Tidligere har vi vært gjennom belgfruktdagen, vegetardagen og gulrotdagen. Han lurer på hvorfor det ikke finnes en egen dag for surt godteri, sliders eller en saftig biff. Det gjør det sikkert, men jeg har ikke tenkt til å fortelle ham om det. Vi kan heller snakke litt om eggets fortreffelighet.
Read MoreHva er 70% av 400? Dette er en brødbakerteknikk som ikke krever oppskrift. Ekte bakere bruker ikke litermål. De veier råvarene. Til dette brødet bruker vi 400 gram mel og 70% hydrasjon. Ja, det tar litt tid. Men så blir det helt vilt bra!
Read More– Har dere booka bord? Juniorkokken Benjamin ser opp på gjengen som har stilt seg i kø. Alt er i orden og barna blir vist inn i restauranten. På menyen står det kaldrøyka sei fra Kristiansand og breiflabbhalv med blomkål, selleripuré, brokkolini og sellerirotsmørsaus.
Read MoreKlokka er 14.30 og på Løkken stormer en gjeng med 12-13 åringer inn døren til den gamle rederboligen. Det er torsdag og Etter skoletid på Geitmyra Tønsberg.
Read MorePå Geitmyra har vi flere åpne arrangementer gjennom året. Og de hadde ikke vært det samme uten hjelpen vi får fra våre fantastiske frivillige. Nå vil vi gjerne ha enda flere ildsjeler med i vår frivillig-stab på alle våre matkultursentre i Oslo, Kristiansand, Ringsaker og Trondheim. Har du lyst til å være med på laget?
Read MoreHer lager vi slush, men du kan også bruke saften til å lage ispinner eller drikke den iskald. Den raskeste måten å lage slush på er å blande saften med knust is. Her får du oppskrift på saft av bjørkekvister, granskudd, bærblader og lønneblomster.
Read More– Vi er opptatt av å samarbeide med lokale krefter. Det er viktig for oss at vi er et bilde av det som produseres her, og at barna lærer seg verdien av kortreist mat. At de bare kan gå til bonden, sier Inger-Marie Lupton.
Read MoreBenjamin slår ut med armene når han ser all maten. – Ja, det er det verste. Eller beste, ler Peder. Juniorkokkene er på jobb på Geitmyra Ringsaker i vinterferien.
Read MoreTolv ivrige ungdommer bruker vinterferien sin på å lage mat. I løpet av uka skal de innom Italia, Frankrike, England og Mexico. Blant annet.
Read More18 ungdommer mellom 13 og 15 år og har satt av hele vinterferien til å lære seg nye kjøkkentriks i det gule huset ved foten av Slottsfjellet. De fleste har meldt seg på fordi de liker å lage mat. Men det er mye nytt å lære.
Read MoreDet er ikke så mye som skal til. Geitmyras gartner, Mikkel, gir deg tips og triks til hvordan lykkes med spirer hjemme.
Read MoreAlle synes at pannekaker er digg mat! Kanskje det er verdens mest populære matrett? Overalt på jordkloden finnes det varianter av pannekaker. Noen er tynne som et papirark, mens andre er tjukke og mettende. Det er gøy å variere med forskjellige typer.
Read MoreI gamle dager var dette maten på den viktige slaktedagen om høsten, da grisen på gården skulle slaktes og bli mat til jul. Alle delene av grisen skulle bli mat, og blodet var en god matressurs som ikke kunne kastes.
Read More