Bakt makrell med nypoteter og agurksalat
Makrell er selve smaken av sommer på sørlandet. Vi synes den er best på den tradisjonelle måten, med kokte nypoteter, rømme og agurksalat. Makrellen får en ekstra piff om den toppes med nyplukkede gjøksyreblader - syrlig og friskt balanserer smaken av den fete makrellen.
Ingredienser
Til 4 personer
8 ferske makrellfileter
Salt og pepper
Sitron eller gjøksyre
Framgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader.
Legg makrellfiletene på et brett med bakepapir og krydre med salt og pepper.
Sett brettet med makrellen inn på midterste rille i ovnen. Stek i 5-7 minutter, eller til fisken er stekt gjennom. Det er bedre å ta ut makrellen litt for tidlig, enn litt for sent. Makrell blir fort tørr om den stekes for lenge.
Ha over litt sitronsaft og gjøksyreblader før servering.
Serveres med kokte nypoteter, rømme og agurksalat.
Agurksalat
Til fet fisk som makrell og laks passer det bra med syrlig tilbehør, slik som agurksalat.
Ingredienser
Til 4 personer
1 agurk
1 dl vann
0,3 dl eddik
1/2 dl sukker
1 ts salt
Nykvernet pepper
Framgangsmåte
Vask og kutt agurken i tynne skiver.
Visp sammen vann, eddik, sukker, salt i en bolle til alt har løst seg opp.
Hell over agurkene og krydre med pepper.