Barnas aller beste sjømatoppskrifter
På Geitmyra har sjømat vært en viktig del av vår spiselige undervisning siden vi åpnet i 2011. Hos oss lærer barna å tilberede – og elske – sjømat. Her har vi samlet barnas aller beste sjømatoppskrifter. Invitér barna inn på kjøkkenet og få både godt selskap og god mat!
Julesild
Sild hører julen til, og hjemmelaget smaker best! Her har du et par varianter å velge mellom.
Geitmyras fiskepinner
Når du lager fiskepinnene selv vet du akkurat hva som er i dem, og du kan bruke den fisken du vil.
Superenkel og knallgod fiskegrateng
Fiskegrateng er alltid populært. Glem hvit saus eller piskede eggehviter. Bare fyll på med herlige grønnsaker!
Akkar á la Geitmyra Kristiansand
Akkar er en delikatesse i mange land, men en lite utnyttet ressurs i Norge. Her finner du oppskrift på akkar, sånn det gjøres og serveres på sommerskole på Geitmyra Kristiansand.
Pasta vongole
Vongole er italiensk og betyr musling. Denne retten serverer vi med hjerteskjell på Geitmyras somerskole i Kristiansand. Men du kan bruke andre skjell også. Blåskjell er et rimelig og godt alternativ!
Blåskjell i tomatsaus
Svisj, svusj, rett på bordet på 10 minutter! Dette er en av de enkleste måtene å lage hverdagsfest på!
Curry med sjømat og koko-chilisalat
Enkel – og supergod – curry der du lett kan bytte ut sjømaten med kun grønnsaker eller kjøtt. Det er godt med noe som er litt hot i varmen.
Fisk i pakke på SFO
Dette er en veldig populær oppskrift på Geitmyra: både enkel å lage og med masse smak, siden alt som er i pakka, gir smak til fisken, og omvendt.
Hjemmelaget kaviar
På Barnas store sjømatfest får barna smake til sin egen kaviar. Kaviarverkstedet er en av de mest populære stasjonene. De spiser den sammen med Geitmyras supergode knekkebrød. Her er oppskriften på kaviar!
Fisk og blåskjell i skjærsilden
Fisk og blåskjell dampet i spicy tomatsaus. Navnet kommer av at det er litt chili i sausen. Lag gjerne tomatsausen på forhånd, og lag masse - den er også god til pasta eller pizza.
Blåskjell dampet i kjele
Svisj, svusj, rett på bordet på 10 minutter! Dette er en av de enkleste måtene å lage hverdagsfest på! Vi bruker litt lakrisaktige smaker, som passer veldig godt sammen med blåskjell: litt finhakket fennikel og et dryss anisfrø i kjelen.
Kunsten å sprøsteke fisk
Når vi spør barna på Geitmyra hvordan de liker maten, roper de ofte i kor: «SPRØTT!» Å steke fisk til skinnet blir knasende sprøtt, er kult å kunne få til. Metoden her fungerer like godt på all fisk med litt tjukt skinn, som flyndrefisk, torsk, laks og ørret.
Fisk og blåskjell med stuet grønnkål
På Geitmyra gleder vi oss over at vinterundervisningen er i gang. Nå er det nemlig egendyrka grønnkål med bærekraftig hvit fisk og blåskjell som står på menyen. Det er noe av det beste vi lager her på denne tiden av året. Oppskriften finner du her:
Det er helt rått å lage sushien selv!
Byens beste sushi kommer ikke fra den lokale take-awaysjappa, men fra ditt eget kjøkken. La barna selv bestemme innholdet, utforme sin egen nigiri og rulle sine egne makiruller. Men hva inneholder egentlig sushi, og hvordan lager man det? Det er enklere enn dere tror.
Dampete fiskepakker
Sei er bærekraftig og godt, og denne retten gir rom for råvarenes smaker uten behov for verken salt eller andre kryddere.
Bakt makrell med nypoteter og agurksalat
Makrell er selve smaken av sommer på sørlandet. Vi synes den er best på den tradisjonelle måten, med kokte nypoteter, rømme og agurksalat. Makrellen får en ekstra piff om den toppes med nyplukkede gjøksyreblader - syrlig og friskt balanserer smaken av den fete makrellen.
Rød fiskesuppe med blåskjell, knekkebrød og klorofyllpesto
Deilig suppe med hjemmelaget knekkebrød! Tilsett masse grønnsaker og tomat, eller en skvett fløte. Variasjonsmulighetene er uendelige.
Urtestekt fisk, bakte sommergrønnsaker, tomat- og rødløksalat
God, fersk fisk blir enda bedre med friske urter. All fisk kan stekes, og urter kan du nesten ikke bruke for mye av. Noen urter passer bedre til fisk enn andre, så her må du prøve deg frem og finne din favoritt.
Bacalao
Klippfisk har vi eksportert siden 1400-tallet, men det var ikke før på 1800-tallet spanske sjømenn og handelsfolk introduserte oss for retten vi i Norge kaller bacalao. Og en stor takk skal spanjolene ha! Salt fisk, kokt sammen med søte tomater, løk, grillet paprika, chili og potet smaker himmelsk.
Phở med fisk og skalldyr
Phở [uttales fuh] er nasjonalretten i Vietnam. En smakfull, aromatisk og næringsrik buljongsuppe med risnudler og grønnsaker.
Kokossei med råkost og knutekålbåter
Kokosmelk, soya og ingefær gir en herlig smakfull rett. Når alt tilberedes i samme form er det også en enkel måte å servere fisk på. Potetene i bunnen har en velkjent smak og tekstur og råkosten på toppen gjør retten frisk og fargerik.
Geitmyras fiskekaker
På Geitmyra digger vi de klassiske sørlandske med ingefær, revet muskatnøtt og urter fra kjøkkenhagen.
Klippfiskgrateng
Dette er en ekte Geitmyra-spesialitet: Vi har utviklet vår helt egen morsomme måte å lage klippfisk på. Du kan også bruke vanlig fersk fisk i denne gratengen, i stedet for klippfisk.
Fisk i pakke
Dette er en veldig populær oppskrift på Geitmyra: både enkel å lage og med masse smak, siden alt som er i pakka, gir smak til fisken, og omvendt. Ofte en favoritt for dem som ikke er så glad i fisk ellers. Om du vil, kan du gjøre pakka ferdig hjemme på kjøkkenet, og så varme den opp ved bålet eller på grillen og spise den ute i det fri.