Superenkel og knallgod fiskegrateng
Fiskegrateng er alltid populært. Glem hvit saus eller piskede eggehviter. Bare fyll på med herlige grønnsaker!
Ingredienser
til 8 personer
800 g potet (melne)
4 fedd hvitløk
400 g skinn og beinfri fisk (lettsaltet torsk, sei, utvannet klippfisk)
¼ purre
8 dl melk
200 g grønnsaker etter ønske (for eksempel gulrot, erter, blomkål)
4 ss olivenolje
Salt og pepper
Persille
Griljermel eller polenta til gratinering (bruk gjerne tørt brød knust i kjøkkenmaskin om du har)
Utstyr: Skjærefjøler til grønnsaker og fisk, kniver, gryte, skreller, litermål, potetstamper eller gaffel, spiseskje, ovnsform/brødform.
Fremgangsmåte
Sjekk at fisken er skinn og beinfri, og skjær i ca 3x3 cm biter. Bruker du usaltet fisk, dryss litt salt over fiskebitene, da blir de fastere og gir ekstra smak til gratengen.
Vask potetene, skrell hvitløken og kutt begge deler i grove biter. Ha i en gryte sammen med melken. Bruker du klippfisk, tilsett denne nå. Bruker du usaltet fisk eller lettsaltet fisk, tilsett den mot slutten av koketiden.
Sett komfyren på middels varme og kok til det er mørt, ca 20 min. Rør forsiktig av og til så det ikke svir seg, og pass på så det ikke koker over.
Vask purren, og vask/skrell de andre grønnsakene du vil ha i gratengen. Skjær dem i tynne skiver og legg til siden.
Når potetene er møre, heller du melken av i en bolle e.l. Vær forsiktig, det er varmt!
Mos de kokte potetene, hvitløken og fisken med en potetstamper eller gaffel, og spe med litt av melken du akkurat helte av. Mosen skal være litt bløtere enn en vanlig potetmos.
Bland de kuttede grønnsakene og olivenolje i fiskemosen. Smak til med pepper, eventuelt litt salt.
Fordel mosen jevnt i ovnsformen og strø på griljermel/polenta/brødsmuler.
Stekes på 200 grader i 30 min til den er gyllen og sprø på toppen.
Hakk persille og dryss over til pynt rett før servering.
Fiskegratengen kan smakes til med det dere liker best!