Akkar

Akkar er en delikatesse i mange land, men en lite utnyttet ressurs i Norge. Her finner du oppskrift på akkar, sånn det gjøres og serveres på sommerskole på Geitmyra Kristiansand. Bakepulver og kullsyrevann skaper en kjemisk reaksjon og brukes til å mørne kjøttet og gjør det mindre seigt.

 

Ingredienser

til 4 personer

  • 2 store akkar

  • 1 ss bakepulver

  • ½ liter kullsyrevann

  • Saften av 1 sitron

  • ½ chili

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 ss nøytral olje (raps, solsikke)

  • 4 ss smør

  • Salt og pepper

  • ½ sitron

  • 2 ss finhakket bladpersille

Akkar er en art av blekksprut med ti armer og den vanligste blekkspruten vi har langs norskekysten.

 

Fremgangsmåte

  1. Rens akkaren:

    1. Dra av munnpartiet og armene. Munnpartiet skal ikke spises.

    2. Ta hånda på innsiden av akkaren og dra ut alt som er inni. Det skal heller ikke spises.

    3. Dra av hinnene som sitter på akkarkroppen.

    4. Vreng hele akkarkroppen og skyll den og armene godt.

  2. Bland først bakepulver og kullsyrevann, og til slutt sitronsaft i en stor bolle.

  3. Legg akkarene i blandingen og la stå i 20-30 minutter for at de skal bli møre.

  4. Ta opp akkarene, skyll og tørk dem. Kutt dem i strimler og legg dem på et fat.

  5. Skyll og skrell chili og hvitløk. Finhakk dem.

  6. Vask, tørk og finhakk bladpersille.

  7. Sett på en stekepanne med olje på sterk varme. Legg akkarstrimlene i stekepannen når det er varmt. Stek akkarstrimlene til de blir gylne på den ene siden før de snus rundt.

  8. Ha i chili, hvitløk og smør på slutten av steketiden.

  9. Smak til med salt, pepper og sitronsaft, og dryss over finhakket bladpersille før servering.