Historisk byggrynsgrøt

Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen. I jula spiser mange risengrynsgrøt, her kommer en grøtvariant med byggryn. Det smaker kjempe godt.

Ingredienser 

til 4 porsjoner

  • 3 dl byggryn, som vannes ut i ca 12 timer

  • 1,5 l h-melk

  • 1 ts salt

Fremgangsmåte 

Dagen i forkant: Legg byggryn i bløt i kaldt vann natten over.

  1. Hell av vannet på byggrynene. 

  2. Kok opp melken. 

  3. Ha byggryn i melken og la grøten småkoke i 60 minutter. Rør av og til slik at det ikke svir seg. Grøten er klar når den har tyknet og grynene er myke. 

  4. Smak til med salt. Servér med kanel.

Tips: 

  • Denne grøten kan med fordel småkoke så den blir litt beige/brun i fargen,da får du en fyldigere og mer smaksrik grøt. 

  • Rester kan fint brukes som kald grøt, toppet med bær og frukt. Eller hva med å lage superdeilige lapper eller vafler.

  • Skal du lage grøt til mange? Sett grøten i ovnen over natten.