Historisk byggrynsgrøt
Bygg er en av kornsorter vi dyrker mest av i Norge, faktisk har vi dyrket det siden jernalderen. I jula spiser mange risengrynsgrøt, her kommer en grøtvariant med byggryn. Det smaker kjempe godt.
Ingredienser
til 4 porsjoner
3 dl byggryn, som vannes ut i ca 12 timer
1,5 l h-melk
1 ts salt
Fremgangsmåte
Dagen i forkant: Legg byggryn i bløt i kaldt vann natten over.
Hell av vannet på byggrynene.
Kok opp melken.
Ha byggryn i melken og la grøten småkoke i 60 minutter. Rør av og til slik at det ikke svir seg. Grøten er klar når den har tyknet og grynene er myke.
Smak til med salt. Servér med kanel.
Tips:
Denne grøten kan med fordel småkoke så den blir litt beige/brun i fargen,da får du en fyldigere og mer smaksrik grøt.
Rester kan fint brukes som kald grøt, toppet med bær og frukt. Eller hva med å lage superdeilige lapper eller vafler.
Skal du lage grøt til mange? Sett grøten i ovnen over natten.