Frijoles Picantes – spicy bønnemos

Bønner er en bærebjelke i meksikansk matlaging og like vanlig i taco som kjøtt. Med sin fyldige smak og kremete konsistens blir bønnemosen ekstra smakfull med chili, hvitløk, fersk koriander og spisskummen.

 

Perfekt på tacobordet, som pålegg eller som en smakfull dip! I Mexico lages den ofte av bønner fra gårsdagens middag – frijoles refritos – som betyr «bønner stekt på ny».

Ingredienser til 4 personer

  • 4 ss solsikkeolje

  • 2 gule løk, grovhakket

  • 400 g ferdigkokte brune eller svarte bønner

  • 1⁄2 chili, delt og finhakket

  • 2 fedd hvitløk, knust og finhakket

  • 1 ts spisskummen

  • salt

  • litt limesaft

  • ev. fersk koriander

 

Framgangsmåte

  1. Ha olje i en stekepanne, og sett den på middels varm kokeplate. Ha i hakket løk, og la løken frese i oljen til den er blank og nesten gjennomsiktig.

  2. La bønnene renne av i et dørslag. Ha dem i panna. Rør godt, og mos bønnene litt etter litt mot kanten. Når du har en jevn mos med stekte bønner og løk, kan du tilsette de andre smakene.

  3. Tilsett chili, hvitløk, krydder og andre smakstilsetninger, og la det surre sammen med bønnene i cirka 5 minutter. Det er bare fint om bønneblandingen ser litt stekt ut, men den skal ikke bli brent. Smak til med salt, og gjerne en dæsj limesaft.

  4. Server rett fra stekepanna, eller fra en serveringsbolle. Dryss gjerne over fersk, hakket koriander før servering, hvis du liker det.


🌶️ Tips

Du trenger slett ikke å kjøpe bokser med bønner. Kjøp tørre bønner som du bløtlegger selv over natta og koker i minst en time – det tar litt tid, men det er mye bedre og mye billigere. Kok gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Det du ikke skal bruke med en gang, kan du putte i porsjonsposer og legge i fryseren.

🌶️ Turmat tips

Taco er en morsom måte både å lage og spise mat på og kan også lages på tur. Med gode forberedelser hjemme, er det slettes ikke mye som skal til. Lag bønnemosen hjemme og ta med lefser, tortillas eller lomper til å ha fyllet oppi. Stek lefsene med bønnemos og ost på bålet eller i en stekepanne på primusen.

🌶️ Fakta

Spisskummen – selveste tacokrydderet! Spisskummen er fetteren til karve, og du finner det i mange andre mattradisjoner enn det meksikanske. I India, Midtøsten, Nord-Afrika og andre steder er spisskummen en veldig viktig smakstilsetning, ofte sammen med hvitløk og chili.


Mona Ektaco, bønner, meksikansk