Hjemmelaget majones
Majones er egentlig en umulighet - nemlig en blanding av to ingredienser som vanligvis ikke lar seg blande. Men ved hjelp av eggeplommen - en naturlig emulgator - får vi det til likevel. Eggeplommen inneholder et stoff - lecitin - som binder oljen til vesken. Hemmeligheten med å lage en god majones er å piske inn oljen litt etter litt. Hvis man heller for mye av gangen, “sprekker” majonesen - den vil skille seg. Hvis det skjer, kan du piske sammen en ny eggeplomme i en ren bolle, og tilsette den sprukne majonesen i små dråper.
Ingredienser
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
2 ts sitronsaft eller eplesidereddik
2 dl raps eller solsikkeolje
½ ts salt
NB! Olje og egg bør ha samme temperatur – helst romtemperatur
Tid: ca 15 min med barn, ca 5 min voksen
Utstyr: Bolle, visp, litermål, skål til ferdig majones
Fremgangsmåte
Ha eggeplommen i en bolle og pisk sammen med sennep, sitronsaft eller eddik.
Ha i en dråpe olje og pisk til oljen er pisket inn. Tilsett en og en dråpe til.
Etter hvert kan du begynne å tilsette oljen i en tynn stråle. Men ikke stress – det skal ta litt tid.
Etter kort tid forandrer massen struktur og blir tykk og lysegul. Når den henger fast i vispen er den ferdig. Rør da inn salt.
Tips: Majones tar lett til seg smak da det inneholder mye fett. Fett er en viktig smaksbærer som bidrar til god smak på maten. Smak til majonesen med det du liker av krydder og urter, for eksempel chili, hvitløk, sitron, persille, gressløk, eller oregano.