Sennep – smaksfestplanten!

Sennepsblomst og -frø

Sennep er i slekt med kål! Det kan du smake hvis du spiser et blad eller en blomst. Vi bruker sennep som krydder. I Nord-India brukes frøene også til å lage olje. 

Det finnes mange slags sennep og de som brukes mest er gul og brun sennep. Den brune har en ganske skarp smak, mens den gule har en søt og varm smak. Det finnes også svart sennep. Den er bitrere og den sterkeste av de tre artene.

Hvit (gul) sennep (Sinapis alba): Frøene fra denne planten er lysegule til hvite og gir en mildere sennep. Denne typen brukes ofte i amerikansk "gul" sennep, som er populær på pølser.

Svart sennep (Brassica nigra): Denne arten gir små, mørke frø som gir en sterkere smak. Svart sennep er ofte brukt i sterkere sennepstyper og er også vanlig i indiske retter.

Svarte sennepsfrø

Brun sennep (Brassica juncea): Også kjent som indisk eller kinesisk sennep, denne arten gir brune til mørkerøde frø. De brukes i en rekke sennepstyper, inkludert Dijon-sennep.

Sennepsplanter er relativt enkle å dyrke og tilpasser seg forskjellige jordtyper. De vokser best i temperert klima og krever full sol. Planten har gulaktige blomster som etter bestøvning utvikler seg til frøbærende belger. Når belgene er modne, kan frøene høstes og tørkes før de males til sennep eller brukes hele i matlaging. Sennepsplanter er også kjent for å vokse raskt, noe som gjør dem populære i vekstrotasjoner i landbruket, da de kan bidra til å forbedre jordkvaliteten og redusere skadedyrspresset på andre avlinger.

Sennepsfrø er små og runde, og de inneholder naturlige oljer og enzymet myrosinase. Når frøene knuses og blandes med vann, eddik eller annen væske, aktiveres myrosinase, som bryter ned glukosinolater i frøene og frigjør skarpe, sennepslignende smaker. Smaken kan justeres ved å kontrollere forholdet mellom frø og væske, samt ved å tilsette andre ingredienser som vin, honning, eller urter.

Hjemmelaget sennep er lett å lage og veldig kule gaver. Her kan dere prøve dere fram og se hva som smaker best. Prøv med litt pepperrot, eplesaft, estragon eller revet ingefær.

3 ss sennepsfrø
3 ss brunt sukker
2 ss sennepspulver
3 ss olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss honning
0,5 ss salt
Smakstilsetninger etter eget ønske

Legg frøene i bløt natten over og slå av vannet. Ha dem i en morter og mos dem grovt sammen med sukker og smakstilsetning. Ha i pulveret og rør det sammen med en liten skvett olje. Rør inn honning og spe videre med olje og eddik til sennepen får en passe konsistens. Smak til med salt og juster eventuelt med mer eddik.

Ha sennepen over på helt rene glass, sett på lokket når den er avkjølt og sett den kaldt. La den hvile noen dager før du bruker den. Den holder seg flere måneder i kjøleskapet.

Grov og fin sennep