Gahkko

Gahkko, samisk brød, bakes ut på bordet.

Smak på ordet gahkko. Det er samisk for brød og gahkko er små brød som er stekt i panne. De er laget av rug og hvete og passer like godt til middagen som til turmat. Korn vokser ikke naturlig i Sàpmi, men på 1700-tallet brakte pomorene, ett russisk folkeslag, mel og korn til Nord-Norge. Fisk ble byttet mot rugmel. Handelen med pomorene var livsviktig for den nordnorske befolkningen, særlig i perioder med krig, uår og forsyningssvikt sørfra. På 1800-tallet blomstret handelen, og det kom årlig over 300 pomorskuter til Nord-Norge. Mellom nordmenn og russere utviklet det seg et eget språk,”russenorsk”, også kalt ”handelsspråket”. 

Ingredienser

til 12 brød

  • 3 ½ dl melk eller vann

  • ½ pk fersk gjær

  • ½ dl olje

  • 1 ½ ss sirup

  • 100 g rugmel

  • 400 g hvetemel

Framgangsmåte

  1. Ha rugmel og hvetemel i en bakebolle. 

  2. Løs gjæren opp i melken. Ha i olje.

  3. Ha sirup og melkeblandingen over i melet og rør kraftig til deigen slipper bakebollen.

  4. Dekk bollen med et klede og hev deigen i ½ time.

  5. Ha deigen ut på bordet. Del deigen opp i 12 like emner.

  6. Trill hvert emne til en bolle. Trykk den så flat til en rund kake. Ca 1/2cm tykke.

  7. Legg brødene på et bakebrett, og prikk dem med en gaffel.

  8. Stek brødene gylne på begge sider i en tørr panne eller en steketakke på middels varme. 

 
 

PRØV DET!

Pitabrødet er gahkkoens greske fetter, og du kan lage dem på omtrent samme vis, bare ved å droppe sirup og bytte ut melk og byggmel med samme mengder vann og hvetemel. Du kan steke pitabrød i panne, på steketakke eller i stekeovn på 200 °C.