Bidos / biđos - samefolkets nasjonalrett
Mat laget av reinsdyrkjøtt er selvsagt når samefolket inviterer til fest. En samisk bryllupsfest varer i følge tradisjonen i tre hele dager, slik at alle som bor langt unna får en mulighet til å komme. Lår eller bog fra reinsdyret egner seg godt til denne retten. Det er også vanlig å lage bidos med reinhjerter i. Hjertet er en edel del av dyret, og er godt stekt, kokt, speket og røkt. Bidos skal stå å koke lenge, så kjøttet blir mørt og smakfullt. Servér med nystekt gahkko og rørte tyttebær.
Ingredienser
til 4 personer
800 g reinsdyrkjøtt
4 ss smør
4 ss mel
2 gulrøtter
2 poteter
1 stor løk
1 ts salt
Vann
Framgangsmåte
Skjær kjøttet i store terninger og legg det i en bolle.
Ha mel, salt og pepper over reinsdyrkjøttet og bland det godt sammen.
Skrell og kutt løk, potet og gulrot i grove biter. Legg til siden.
Mål opp 1 liter vann og sett det klart på arbeidsbenken.
Ha smøret i en gryte, og sett platen på fullt.
Legg kjøttet i gryten når smøret er blitt varmt, og skru ned temperaturen til middels varme. Pass på så melet ikke brenner seg! Rør jevnlig.
Når kjøttet er blitt gyllent, så tilsetter du vannet og grønnsakene. Vannet skal dekke kjøtt og grønnsaker, så tilsett mer om det trengs.
La det stå og småkoke cirka 1 time.
Smak til med salt og pepper.
Servér bidos i dype skåler med nybakt gahkko og rørte tyttebær.