Bønnegrateng
Bønnegrateng smaker helt himmelsk i tillegg til at det er veldig sunt. Her bruker vi ikke noe kjøtt, men masse bønner og grønnsaker, og så har vi masse deilige krydder i. Pynt med litt friske korianderblader og en teskje rømme, hvis du vil.
Ingredienser:
(til 10 personer)
Tid: ca 60 min med barn, ca 45 min voksen.
4 ss matolje (raps, solsikke)
1 stor boks kidneybønner (ca 400 g)
1 liten boks bønnemix (ca 200 g)
100 g tørket fullkorn pasta (for eksempel fusilli eller makaroni)
1 løk
2-3 fedd hvitløk
½ rød chili
2-3 gulrøtter
1 squash
800 g hermetisert hakket tomat
2 ss tomatpuré
1 terning grønnsaksbuljong (eventuelt 1 ss buljongpulver)
1 ts tørket røkt paprika
1 ts tørket paprika
2 ts tørket oregano
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
150 g mozzarella eller annen ost til gratinering
Utstyr: Gryte med lokk, skjærefjøl, kniv, vekt, dørslag, spiseskje, teskje, røresleiv, rivjern, ildfast form.
Framgangsmåte
Skrell løk og hvitløk. Skjær løk i små terninger og finhakk hvitløk og chili.
Kutt gulrøtter og squash i terninger.
Skyll bønnene under kaldt vann.
Surr løk, hvitløk og chili på medium varme i olje til løken er blank.
Tilsett ukokt pasta, gulrøtter, squash, buljong og tomatpurè. Rør rundt og la surre i 2 min.
Tilsett bønner, hakket tomat og krydder. Skyll ut av tomatboksene med litt vann og helle i gryten. Rør rundt og la koke under lokk til pastaen begynner å bli myk, 10- 15 min.
Sett stekeovn på 200 grader varmluft, eller 220 grader over/undervarme.
Kutt mozzarella i tynne skiver, eventult rasp annen ost.
Hell bønnegratengen over i ildfast form og fordel ost på toppen.
Stek i ovn til osten har fått en gyllen farge, ca 15 min.
Alternativer ved intoleranser:
Laktose: Bruk laktosefri ost.
Gluten: Bruk glutenfri pasta.