Feite maur og blåsyre! Colombianske smaker på Geitmyra
– Vi kaller disse maurene for fat ass ants, forteller den Colombianske kokken John Herrera og viser fram en trillrund maur til barna på Etter skoletid. I tillegg har han med seg den svarte sausen tucupi, laget av en grønnsak som inneholder blåsyre når den er rå.
Bli kjent med matfatet i Amazonas
Han har også med seg sopp fra trærne i Amazonas, grønn pepper, kokosnøttpulver, rødbetpulver, lilla maismel, kardemomme som ikke er kardemomme og mye annet gøy.
Herrera har vært i Norge en drøy uke. Han har laget mat til politikere, ambassadører og andre samfunnstopper. Han har laget mat til en mottakelse på den Colombianske ambassaden, men å lage mat med barna på Geitmyra er det morsomste han har gjort, forteller ambassadøren H.E. fr. Paola Bernal Rodriguez. Hun hjelper Herrera med å tilberede røkt fisk servert som en ceviche, østers med kokos og østerssaus og stekt fisk med platainomos (mos av kokebanan), tucupisaus og maur. Tucupi er en svart, tykk saus laget på bitter manioc (cassava). Bitter manioc er full av giftig cyanid, men tilberedt riktig så blir det den nydeligste sausen full av umami. Denne inneholdt også maur og chili. En smaksbombe! Og maurene er både ristet og røkt og med en myk, deilig kjerne.
Nesten alle barna tør å smake.
Å lage mat er en del av vår felles historie
Underveis forteller Herreras om sitt hjemsted, ved inngangen til Amazonas. Å ta vare på det enorme mangfoldet og menneskene som bor der er viktig. Økosystemet i Amazonas er viktig for hele verden. Råvarene han har med seg er viktig for lokalbefolkningen. Det er sånn de tjener penger. – Selv om vi er langt unna hverandre geografisk, så er synet på maten vi spiser det samme. Vi må spise ren mat, bruke hele råvaren og bevare jorda vår, sier han til barna. Og selv om Colombia har store sosiale problemer, skaper mat og måltid et felleskap.
– Dette blir det gøy å fortelle om hjemme. Hvis jeg overlever da, sier Erik (12) med et smil. – Vi lar kokken smake først, roper Markus (11).