Det fantastiske havet! Sommerskoleblues på Geitmyra Kristiansand
Strandkrabbesuppe, hvaltaco og pico de gallo. Nei, dette er ikke fra menyen på en gourmetrestaurant. Det er siste uke med sommerskole på Geitmyra Kristiansand.
Sommerskole er lek og moro – og god mat. Men vi sniker inn en hel del ekstra kunnskap. Temaet for sommerskolen er det fantastiske havet. 70% av jordens overflate er dekket av hav og det er vårt største matfat. Sammen skal vi filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold og få nye venner. Det blir fiskesirkus på brygga, is med flytende nitrogen, pizzakurs, vannkrig, matsvinnkonkurranse, sanking av ville vekster, hjemmelaget yoghurt, kremost og prim og selvrøyka laks. Blant annet.
I løpet av uka skal barna lære om mattradisjoner, bærekraft, sanking, fremtidas mat, konservering, matsvinn og ikke minst – smak!
UKAS MENY – SOMMERSKOLEN
MANDAG
Mattradisjoner, bærekraft, sanke i naturen, bruk hele råvaren
Makrell med nypoteter, agurksalat, rømme og gjøksyre
Rabarbrakompott
TIRSDAG
Bifangst og mat i fremtiden
Fiskepinner i lompe med grønnsaker og sommerlig, frisk rømmedressing
ONSDAG
Fremtidsmat og bærekraft i fjæra, tang og skjell
Strandkrabbesuppe med pinnebrød og hjemmelaget smør
TORSDAG
Konservering og matsvinn
Brenneslesuppe
Buffet med brød, røykelaks, smør, majones, pesto, kremost,
prim, grønnsaksstaver og yoghurtdressing.
FREDAG
Smak på verden
Hvaltaco, pizza og is med selvplukkede bær (og flytende-nitrogen-show).
Sanketur
Ute på Odderøya vokser det mye spiselig. Brennesle, løvetann, gjøksyre og løkurt. På blokka står klorofyllpesto og brenneslesuppe. Også fiskebrygga får besøk av den glade gjengen fra Odderøya. Her lærer de blant annet om bifangst. Hva er bifangst og hva kan vi bruke den til? Og Markus – verdens beste fiskeskjærer – lager et spektakulært fiskesirkus på brygga.
Dagens kuleste (og lureste) fisk var breiflabben. Den har sin egen lille fiskestang på hodet, som den lurer til seg fiskemat med.
Markus skjærte ut kjakene. De ble med opp til Geitmyra, så alle fikk smake.
I fjæra snakker vi om skjell og tang, om framtidsmat og om bærekraft i fjæra. Hvorfor er det bærekraftig å spise skjell? Hva kan tang brukes til? Hva kommer vi til å spise om 50 år? Hva vi spiser, forteller mye om omgivelsene, samfunnet og naturen rundt oss. Hvordan påvirker vi mennesker omgivelsene og hva må vi gjøre for å ta vare på mangfoldet og ressursene. Hvordan sørger vi for at det skal bli mat nok i havet til fremtidige generasjoner?
Barna renser blåskjell og steker skjell og snegler i tang på bålpanne. Det blir en drømmedag i Helleviga på alle mulige måter med både fisking og bading. Og strandkrabbesuppen faller i smak. – Vi blander det ukjente med det kjente, forteller Nicolai. – Når kraften av strandkrabbene er redusert, legger vi gulrot, purre løk og fennikel i kraften.
Krabbeskole a la Nicolai
På framsiden av Geitmyra står kjempekrabben "Krabbolai". Den er oppkalt etter Geitmyras aller største krabbeentusiast, Nicolai. Nå har han også fått sin egen krabbeskole. Hvor bor krabben? Hvordan kan du knekke skall og rense krabbeklo med en enkel smørkniv. Det krever god teknikk å kakke kniven med akkurat passe styrke og letthet for å bare gi skalle et perfekt knekk, for så å plukke det av og maule det friske, deilige kjøttet. Hva smaker krabben – i tillegg til godt? Den smaker salt, men også ganske så søtt. Og det er forskjell på smaken av kloa og inn kroppen.
En helt spesiell fredag
På sommerskolen jobber elevene gruppevis og skal i løpet av uken lage mat, rydde, dekke og pynte bordet. Og så skal de selvsagt vaske opp. Underveis blir det rikelig med tid til undring, spørsmål, samtaler og diskusjoner.
Etter en innholdsrik uke er det dags for en helt spesiell fredag. Hvordan spises sjømat rundt omkring i verden og hvor kommer tacoen fra? Et lite overraskelsesmoment er at barna skal lage hvaltaco. Og med litt hvalteori. Hvilke hvaler finner, hvordan foregår hvalfangst og hva smaker det? Det henger et hvalskjelett på veggen og som en ekstra effekt sendes en ekte, tørket hvalpenis rundt.
Helene Gjesteland har vokst opp i en pizzarestaurant og pappaen er verdensmester i pizzalaging. Hun kan et og annet triks for å lage en perfekt pizza margheritha. Alle får lage sin egen pizza som stekes i den knallblå ovnen som står i hagen.
For å lage rask pizza, bruker vi en ovn som viser 400 grader. For å lage rask is, bruker vi flytende nitrogen som holder -196 grader. Desserten serveres med stil!
Det er så mye som skjer i løpet av en sommerskoleuke på Geitmyra. Målet er at alle som kommer til Geitmyra skal ha lært og smakt noe nytt. Nå kan de filetre fisk, lage strandkrabbesuppe, speke og lage ost. Og mye, mye mer!
Vi har hatt det kjempegøy! Tusen takk for besøket!