Pizza
Den korte historien om pizza
Pizza er vel egentlig bare et flatt brød med noe godt på toppen? Ingen kan si at de har patent på pizza, og i Italia finner du en egen måte å lage pizza på i hver eneste lille by. Om du topper med ost eller kjøtt eller grønnsaker, tomatsaus med fisk eller hvit saus med fire forskjellige oster, det er helt opp til deg. Det eneste som er sikkert med pizza, er at det må være tynt brød i bunnen.
Hvordan skal du få til tynt pizzabrød, slik de gjør det i Italia? Et tips er å ta en liten klunk olje oppå pizzaemnet før du trykker eller kjevler det ut til en flat sirkel. Da går det lettere å få den skikkelig tynn, og deigen henger seg verken fast på hendene dine eller kjevlet!
Du bestemmer selv om pizzaene dine skal være helt sirkelrunde, eller om de skal ha mer rustikk eller tilfeldig form. Begge deler er like bra!
Vi må knekke en kode: Hvordan lage en tynn og sprø pizzadeig på en enkel måte, men uten å bruke en blande- og eltemaskin? Det er ikke vanskelig, men betyr at du må dele opp pizzabakingen i to omganger. Først blande sammen mel, vann og gjær til en litt løs og rennende røre – en sånn som bakerne kaller biga eller forhev. Etter at den har fått stå i minst en halv time, gjør du pizzaen helt ferdig på kort tid. Forheving gjør deigen smidig og fin, og den lar seg lettere forme. Med denne metoden trenger du også bare halvparten av gjærmengden. En slik metode kan du bruke i vanlig brødbaking også.
Ingredienser
til 4 personer / 2 store pizzaer
til forhevingen
400 g hvetemel
10 g gjær (som en klinkekule)
4 dl vann
til ferdiglagingen
100 g hvetemel
10 g salt
2 ss olivenolje til å blande
i deigen
2 ss olivenolje til formingen av pizzadeigen (valgfritt)
topping
Det du liker aller best selv å ha på
Sånn gjør du
Del en — Bland forhevingen
Bruk en tresleiv til å røre sammen mel, gjær og vann i en blandebolle. La blandingen være litt flytende og uten klumper. Legg et rent kjøkkenhåndkle over bollen, og la det stå i minst en halv time, gjerne lenger.
Del to — Lag deigen:
Ta kjøkkenhåndkleet av bollen og tilsett mer mel og salt. Bland sammen til en klumpefri deig. Når deigen er fin og jevn, har du i olivenolje litt etter litt, til den er blandet godt inn i deigen. La deigen få hvile i 15 minutter.
↓
Sett stekeovnen på maks temperatur (250–300 °C). Husk å ta ut stekebrettene først!
PRØV DET!
På italiensk kalles forhevingen for biga. Skolebarna som baker på Geitmyra, har skjønt at resultatet blir bedre om du lager biga, så la deg gjerne inspirere til å prøve. Det er kult å få til en like proff pizzabunn som pizza-bakere!
Del tre — Topping og steking:
Mens deigen hviler, finner du fram alt du skal bruke til topping, så det er klart på forhånd. Her kan du bruke akkurat det du vil til din egen favorittpizza! Men det er et kult tips alltid å servere to forskjellige pizzaer. Et forslag da er for eksempel å lage en hvit pizza (uten tomatsaus, men med crème fraîche) og en rød pizza (med tomatsaus). Husk: Du trenger slett ikke å ha kjøtt på pizza – ost og saus og grønnsaker er ofte helt perfekt!
↓
Legg bakeark på to stekebrett, og halvparten av deigen på hver. Ha én spiseskje olje på toppen av hvert deigemne. Det enkleste er nå å trykke deigen ut med håndflatene dine. Begynn på midten, og klem deigen varsomt utover. Når du får teken på denne metoden, kommer du ikke til å bruke kjevle igjen.
↓
Når emnet er cirka en halv centimeter tjukt, er det klart for å ta på toppingen. Om du tar ost først og det andre etterpå, velger du selv. Gjør det enkelt og ikke ha for mye topping!
↓
Stek pizzaene én og én i ovnen, til du ser at pizzaskorpen har fått fin farge. Stek heller for mye enn for lite. Ta dem ut, del opp med et pizzahjul og server.
Pizzabakertips: Vær sparsom med pizzafyllet! Lag heller to pizzaer med lite fyll på enn én med masse. Du sparer ikke tid på å ha mye fyll på toppen, for da må pizzaen steke desto lenger i ovnen, og pizzabrødet blir lett vått og soggy !
Denne oppskriften er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.