Det fantastiske havet! Sommerskole på Geitmyra Kristiansand

Tryllekunstner i fiskeskjæring, Markus!

Strandkrabbesuppe, hvaltaco og pico de gallo. Nei, dette er ikke fra menyen på en gourmetrestaurant. Det er sommerskole på Geitmyra Kristiansand. 

Sommerskole er lek og moro – og god mat. Men vi sniker inn en hel del ekstra kunnskap. Temaet for sommerskolen er det fantastiske havet. 70% av jordens overflate er dekket av hav og det er vårt største matfat. Sammen skal vi filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold og få nye venner. Det blir fiskesirkus, is med flytende nitrogen, pizzakurs, vannkrig, matsvinnkonkurranse, sanking av ville vekster, hjemmelaget yoghurt, kremost og prim, tur til fiskebrygga og selvrøyka laks. Blant annet. 

I løpet av uka skal barna lære om mattradisjoner, bærekraft, sanking, fremtidas mat, konservering, matsvinn og ikke minst – smak! 

Helene Gjesteland og Nicolai Brenna Ertzeid går gjennom ukas aktiviteter

Sanketur 

Ute på Odderøya vokser det mye spiselig. Brennesle, løvetann, gjøksyre og løkurt. På blokka står klorofyllpesto og brenneslesuppe. – Jeg elsker brenneslesuppe, roper Thor Aksel. Også fiskebrygga får besøk av den glade gjengen fra Odderøya. Her lærer de blant annet om bifangst. Hva er bifangst og hva kan vi bruke den til? Og Markus – verdens beste fiskeskjærer – lager et spektakulært fiskesirkus på brygga. 

I fjæra snakker vi om skjell og tang, om framtidsmat og om bærekraft i fjæra. Hvorfor er det bærekraftig å spise skjell? Hva kan tang brukes til? Hva kommer vi til å spise om 50 år? Hva vi spiser, forteller mye om omgivelsene, samfunnet og naturen rundt oss. Hvordan påvirker vi mennesker omgivelsene og hva må vi gjøre for å ta vare på mangfoldet og ressursene. Hvordan sørger vi for at det skal bli mat nok i havet til fremtidige generasjoner? 

Først smakte det søtt, så salt, så en litt underlig smak. Kanskje det er det som er umami?
— noy, sommerskoleentusiast

Barna renser blåskjell og steker skjell og snegler i tang på bålpanne. – Først smakte det søtt, så salt, så en litt underlig smak. Kanskje det er det som er umami, sier Noy når hun smaker på blåskjellet. 

Det blir en drømmedag i Helleviga på alle mulige måter med både fisking og bading. I fangstkurven ligger det strandkrabber og to lyr. Og strandkrabbesuppen faller i smak. – Vi blander det ukjente med det kjente, forteller Nicolai. – Når kraften av strandkrabbene er redusert, legger vi gulrot, purre løk og fennikel i kraften. Og på toppen av det hele legger vi grillet lyr. 

Det er lett å kombinere strandkrabbesuppe og bading!

Krabbeskole a la Nicolai

På fremsiden av Geitmyra står kjempekrabben "Krabbolai". Den er oppkalt etter Geitmyras aller største krabbeentusiast, Nicolai Brenna Ertzeid. Nå har han også fått sin egen krabbeskole. Hvor bor krabben? Hvordan kan du knekke skall og rense krabbeklo med en enkel smørkniv. Det krever god teknikk å kakke kniven med akkurat passe styrke og letthet for å bare gi skalle et perfekt knekk, for så å plukke det av og maule det friske, deilige kjøttet. Hva smaker krabben – i tillegg til godt? Den smaker salt, men også ganske så søtt. Og det er forskjell på smaken av kloa og kroppen. – Vanligvis, når mamma og pappa spiser krabbe, spiser jeg bare loff. Men i kveld skal jeg også spise krabbe, sier Kamille. 

Nicolai elsker krabbe!

Nicolai har lykkes med oppdraget. 

En helt spesiell fredag 

På sommerskolen jobber elevene gruppevis og skal i løpet av uken lage mat, rydde, dekke og pynte bordet. Og så skal de selvsagt vaske opp. Underveis blir det rikelig med tid til undring, spørsmål, samtaler og diskusjoner. 

Etter en innholdsrik uke er det dags for en helt spesiell fredag. Hvordan spises sjømat rundt omkring i verden og hvor kommer tacoen fra? Et lite overraskelsesmoment er at barna skal lage hvaltaco. Og med litt hvalteori. Hvilke hvaler finnes, hvordan foregår hvalfangst og hva smaker det? Det henger et hvalskjelett på veggen og som en ekstra effekt sendes en ekte, tørket hvalpenis rundt. 

Helene Gjesteland har vokst opp i en pizzarestaurant og pappaen er verdensmester i pizzalaging. Hun kan et og annet triks for å lage en perfekt pizza margherita. Alle lærer om dronning Margherita og lager sin egen pizza som stekes i den knallblå pizzaovnen. 

Det er den beste pizzaen jeg noen gang har smak.
— Trygve, pizzakjenner

For å lage rask pizza, bruker vi en ovn som viser 400 grader. For å lage rask is, bruker vi flytende nitrogen som holder -196 grader. Desserten serveres med stil! 

Det er så mye som skjer i løpet av en sommerskoleuke på Geitmyra. Målet er at alle som kommer til Geitmyra skal ha lært og smakt noe nytt. Nå kan de filetere fisk, lage strandkrabbesuppe, speke og lage ost. Og mye, mye mer! – Jeg vil ikke hjem, roper Noy. 

Tusen takk for en helt fantastisk uke!

Sommerskole

〰️

Sommerskole 〰️



Følg oss på Instagram