– Livet er for kort til å spise helt grei mat. Møt Helene Gjesteland

I en nedlagt militærbygning på Odderøya i Kristiansand står Helene Gjesteland med et fat med røkelaks som barna har speket og røyket selv. Konservering er noe av det de lærer mye om i ukesundevisninga på Geitmyra Kristiansand. 

Helene er utdannet kokk. – Jeg vokste opp i Norges sydligste by, Mandal, i det jeg vil kalle en matfamile. I restauranten i Mandal var det bare å trø til når det trengtes, så jeg kom tidlig inn i arbeidslivet. Familiens fritid var også stort sett preget av mat med sanking av bær og sopp på sommeren og hummerfiske på høsten, privilegert som bare det med utelukkende hjemmelagde middager. Det var kanskje ikke så unaturlig at jeg utdannet meg til å bli kokk. Læretiden gikk jeg i Stavanger. Kokkeyrket førte til at jeg etter hvert fartet til både Asia og USA for å jobbe, nysgjerrig på kunnskap om matkultur i andre land. 

Nerding om snøkrabber

Etter en tid lengtet Helene ut – ut fra restaurantkjøkken uten vinduer – ut i naturen. Hun tok med seg samboeren Thomas og flyttet til Tromsø. – En fantastisk by med fantastisk natur, sier hun begeistret. Der tok hun en master i fiskeri- og havbrukvitenskap. – Jeg fordypet meg i ressursforvaltning og var ukesvis på en svær tråler nær Smutthullet for å skrive om skadeomfanget på snøkrabbe ved bunntråling etter torsk i Barentshavet. Nerdete som bare det. Men nerding er gøy. 

I 2017 flyttet Helene og Thomas tilbake til Sørlandet og familien har økt med to små gutter. – De elsker å være med å dyrke i hagen og vi bruker som regel hele sommeren på å undersøke livet i fjæra når vi er på hytta ved sjøen. 

Det vi formidler gjør en forskjell

Helene jobber som undervisningsansvarlig på Geitmyra Kristiansand. – Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb! Det er det mange grunner til. For det første har jeg noen fantastiske superinteressante kollegaer som det alltid er gøy å diskutere med – og lære av. For det andre er hverdagen utrolig variert med alle slags prosjekter. Og hvert prosjekt gir ny kunnskap. Sist ute var nerding om meitemark til en pop up-stasjon på skolene her i byen. Men det aller viktigste – og morsomste – er når jeg kan se at det vi formidler gjør en forskjell hos barna. Når barn som såvidt har sett en fisk før, elsker fiskekakene de har laget selv. Det var faktisk en som kjøpte med seg en rødspette hjem og fileterte den for å lage mat til familien etter besøket hos oss. Det er gøy, det! 

Det var faktisk en som kjøpte med seg en rødspette hjem og fileterte den for å lage mat til familien etter besøket hos oss. Det er gøy, det! 

Helene brenner for barna og formidlingen – og om hvordan vi kan forvalte naturens resurser på en fornuftig måte. Og matglede, så klart. 

Livet er for kort til å spise helt grei mat

Men hva liker hun best å spise selv? – Dette spørsmålet stiller jeg alle elevene under det første måltidet vi spiser sammen. Det er jammen ikke lett å svare på. Det finnes så uendelig mye godt. Men jeg slår et slag for husmannskosten. Det å utnytte råvarene. Både store og små i mitt eget hus elsker blodpudding med masse deilige grønnsaker og rikelig med seterrømme. At middagen lett kan gjøres om til dessert med litt sirup, gjør den genial i mine øyne. 

Helt til slutt deler Helene sitt beste kjøkkentips: – Å alltid ta seg tid til å smake til maten ordentlig før den serveres. Livet er for kort til å spise helt grei mat.

 

PÅ GEITMYRA

I denne spalten kan du bli litt bedre kjent med alle oss som jobber på Geitmyra og bli med inn på våre sentre i Oslo, Trondheim, Kristiansand og Ringsaker.