Lag en selvvanningsbøtte

Har du reist bort en langhelg og kommet hjem igjen til halvdøde planter? På en varm solskinnsdag kan blomsterpotter fort tørke om de ikke får vann.

 
 

En selvvanningsbøtte har et lager med vann i bunnen av bøtta som forsyner jorda med vann slik at plantene klarer seg ganske lenge alene. Hvor lenge avhenger av hvor stort vannlageret er. Det må du prøve ut, men en uke i steiksol er ikke uvanlig. I tillegg er det gøy å lage selvvanningsbøttene og en passende utfordring for både barn og voksne å forstå hvordan den fungerer.

 

Slik ser en selvvanningsbøtte ut.

Utstyr

  • Drill

  • 20-liters murerbøtte eller plastbøtte (som ikke er så sprø) på minst 10 liter

  • Jord

  • Lecakuler eller småstein

  • Håndkle eller et annet absorberende stoff

  • Frø eller planter etter ønske

Fremgangsmåte

  1. Drill hull i sidene på bøtta, ca. 10 cm opp fra bunnen.

  2. Legg i en tung stein. Steinen gjør bøtta litt mer stabil, men er ikke nødvendig.

  3. Fyll lecakuler opp til der hullene er.

  4. Legg håndkle og et stoff oppå lecakulene slik at de er helt dekt. Dytt håndkleet ned langs sidene slik at det når helt ned til bunnen av bøtta.

  5. Fyll på med jord. Klapp på jorda slik at den blir plan.

  6. Så eller plant det du vil i bøtta.

  7. Vann til det kommer vann ut av de små hullene nederst på bøtta

Hvordan fungerer selvvanningsbøtta?

Når du vanner, fylles bunnen av bøtta med vann. Når vannet når opp til hullene begynner det å piple ut og vannivået slutter å stige. Håndkleet suger opp vann fra bunnen og opp til jorda slik at den holdes fuktig. For å sjekke hvor mye vann som er i lageret, kan du tippe bøtta på siden. Om det ikke kommer vann ut av hullene er det ganske lite vann igjen i bunnen og lurt å vanne. Bøtta blir også lettere når det er lite vann.

Eksperimentér med barna!

Om du lager flere like bøtter kan det være morsomt å se hva som skjer om de får forskjellig behandling. Sett en bøtte i sola og en i skyggen. Lag en bøtte med vanlig jord, en med sand og en med ekstra mye gjødsel. Ta gjerne bilder av bøttene underveis, og sammenlign hva som skjer. Liker plantene best sol eller skygge? Blir de størst i sand, jord eller med masse gjødsel? Hvor ser de friskest ut?


Les flere dyrketips fra Geitmyra her