Matglede på Geitmyra!

Hvordan hadde skolelivet vært om du hadde hatt mat- og helseundervisning over hele timeplanen din? Skolekjøkkenet rommer nemlig alle fagene:biologi, kjemi, fysikk, matte, kultur-, samfunns- og livssynsfag, språk, historie og mer. Her kan vi kombinere teori og praksis, lære mye som er matnyttig for voksenlivet, og samtidig ha det gøy sammen med de andre!

I elleve år har mange, mange tusen skolebarn kjent matglede på Geitmyra matkultursenter, både i Oslo, Ringsaker, Tønsberg og Kristiansand. Her har vi sommerskole, kurs, temadager og matundervisning for barnehagebarn opp til tiendeklassinger – og familier også.

Vårt mål på Geitmyra er at vi sammen skal finne gleden i å dyrke, lage og lære om mat og matkultur. Og minst like viktig: at vi sitter sammen rundt et bord og spiser. Blant annet derfor har vi vært med på å lage denne boka: for at vi skal kunne glede oss over mat sammen.

Kanskje trenger vi aller mest, enten vi er voksne eller barn, å få mer selvtillit på at vi faktisk klarer å gjøre maten god. Her på Geitmyra er ingen type mat fy-fy og dum, men det er viktig at vi lærer å skille godt fra dårlig, og sunt fra usunt. Det er også lurt at vi lærer oss litt om råvarene vi bruker i matlagingen, for å kunne gjøre det beste ut av dem.

Det som er så fint å oppleve når barna kommer hit, er å se hvor mye de allerede kan om matlaging. (Ofte er det vi som lærer av barna!) Det er også veldig gøy å se at mye av det folk pleier å si, som at «barn liker ikke fisk», eller at «barn liker ikke grønnsaker», bare er tull. Barn liker nemlig fisk og grønnsaker og alt det andre kjempegodt, bare det er skikkelig lagd! Ingen liker alt, men de fleste liker det meste.

Derfor har vi nå lagd en kokebok til deg som er ung, som skal hjelpe deg til å få til å lage det du har lyst på, og finne gleden ved det. Det er jo slett ikke lenge før du skal bo på hybel og klare deg selv, kanskje om bare noen år. Da håper vi at du kan ha denne boka med deg på flyttelasset: Det er vårt mål.