Ketsjup

En saus som har reist over hele verden. Opprinnelig en indonesisk saus basert på krydder og fermentert (gjæret) fisk, som seinere kom til USA, der den fikk sin nåværende form. Aller best når man lager den selv, med masse tomater og krydder.

Ketsjup – gøy å lage selv!

Ingredienser

TIL CA. 2,5 L KETSJUP

  • 3 kg plommetomater eller 6 bokser tomater 

  • 1 løk, finhakket 

  • 3 fedd hvitløk, finhakket

  • 2 ss vegetabilsk olje 

  • 3-6 ss sukker 

  • 1 dl hvitvinseddik 

  • 1 cm av en kanelstang, eller 1/2 ts nymalt kanel 

  • 1/4 ts nymalt muskat 

  • 2 allehåndefrø 

  • 3 nellikspiker 

  • 2 cm ingefærrot, hakket, eller 1 ts ingefærpulver 

  • 1- 4 små, tørre chili (hvor sterkt vil du ha det?)  

  • 2 ts fennikelfrø  

  • 2 kardemommebelger (knus med fingrene) 

  • 5 svarte pepperkorn  

  • 1 laurbærblad 

  • salt 

Framgangsmåte

  1. Varm olje i en stor, vid gryte. Stek løk  og hvitløk til løken er myk og blank.

  2. Mos tomatene. Bruk kjøkkenmaskin,  stavmikser, eller press dem gjennom en metallsikt med en skje. Ha tomatmassen oppi gryta og kok opp.

  3. Ha i sukker, eddik og krydderne. Bruk  den laveste mengden som er oppgitt. La småkoke i 45 minutter. Smak til med  mer krydder om det trengs. 

  4. Hell eller press ketchupen gjennom en metallsikt for å fjerne krydderbitene. Kok videre til omtrent en tredel er igjen og smak eventuelt til med salt, sukker og eddik. 

Kan gjerne fryses ned i mindre porsjoner.