Smak, lukt og sanseopplevelser – veien til matglede

Hvordan kan vi lære elever å forstå og utforske smak? Hvordan kan vi hjelpe dem med å utvikle en større matglede og et mer bevisst forhold til maten de spiser?

Mat- og helseundervisningen gir en unik mulighet til å bruke sanseopplevelser aktivt i læringen. Smak er ikke bare noe vi opplever med tungen – det er en kombinasjon av smaksløker, luktesans, tekstur og minner. Ved å utforske disse sansene på en praktisk og leken måte, kan vi bidra til at elevene utvikler et rikere og mer nyansert forhold til mat.

Smak og lukt er en del av våre fem sanser, og de jobber kontinuerlig hver eneste våkne sekund. Allerede før vi tar den første biten, begynner kroppen å forberede seg på å ta imot næring. Duftene fra maten vekker smaksløkene, og sammen med sanseinntrykk som konsistens – enten den er sprø, myk eller seig – sendes signalene lynraskt til hjernen. Derfra går informasjonen videre til fordøyelsessystemet, som forbereder seg på å ta imot maten.

Men smak er ikke konstant – den utvikler seg over tid. Smaksløkene forandrer seg gjennom livet, og derfor kan vi lære oss å like mat vi tidligere ikke likte. Mange har opplevd at smaker som oliven, kaffe eller mørk sjokolade først var uvante, men etter hvert ble favoritter.


De fem grunnsmakene

– og hvordan de påvirker hverandre

Smaksløkene våre kan registrere fem grunnsmaker:

  • Søtt → sjokolade, honning, frukt

  • Salt → potetgull, soyasaus, spekemat

  • Surt → sitron, eddik, yoghurt

  • Bittert → kaffe, mørk sjokolade, rosenkål

  • Umami → modne tomater, stekt sopp, parmesan, soyasaus

Mange matvarer kombinerer flere grunnsmaker. Bringebær er både søte og sure, mens tomatpuré kan virke bitter alene, men blir fyldig og smakfull når den kombineres med søtt og salt.

Hva med umami?

Umami er en smak som kan være vanskelig å beskrive, men den tilfører dybde og fylde til maten. Den finnes i ingredienser som stekt kjøtt, modne tomater, soyasaus og parmesanost – og den har en unik evne til å forsterke andre smaker.

Hvordan fungerer smaksløkene?

Mange har lært at tungen har ulike områder for forskjellige smaker, men dette er en myte! Vi har omtrent 10 000 smaksløker – barn har litt flere enn voksne. Alle smaksløkene kan fange opp alle smaksnyansene.

Luktens betydning for smak

Luktesansen spiller en avgjørende rolle for hvordan vi opplever smak. Når vi spiser, sendes duftmolekyler opp i nesen og forsterker smaksopplevelsen.

Matens tekstur – hvorfor liker vi ulike konsistenser?

Matens konsistens har stor betydning for hvordan vi opplever smak. Noen elsker knasende sprø chips, mens andre foretrekker myk og kremete sjokolade

Den sjette smaken – minner og følelser

Lukt og smak er sterkt knyttet til minner og følelser. For mange er lukten av nellik selve duften av jul, mens spisskummen kan gi assosiasjoner til fredagstaco. Kanskje har du en spesiell duft eller smak som umiddelbart vekker minner fra barndommen? På Geitmyra kaller vi dette den sjette smaken – en lukt eller smak som kan fremkalle spesielle følelser og opplevelser. Dette kan være et spennende tema å utforske med elevene i undervisningen.

📌 Lag tacokrydder sammen med elevene og smak forskjellen!

Bruk smaksløkene – tren opp sansene!

Akkurat som vi kan trene opp ferdigheter i idrett eller musikk, kan vi også trene opp smaksløkene våre. Smak er en opplevelse i stadig utvikling, og ved å eksperimentere og utfordre smaksløkene kan vi utvide vårt forhold til mat. Gjennom bevisst bruk av smak, lukt og tekstur i undervisningen kan vi skape en dypere forståelse for mat, samtidig som vi bygger matglede og nysgjerrighet hos elevene.

Smakskombinasjoner – Prøv hvordan søtt og salt eller surt og bittert kan balansere hverandre.
Utforsk nye smaker – Smak på nye ting, lær å kjenne etter nyanser og kombiner ulike smaker.
Eksperimenter med smak – Hvordan påvirker temperatur, krydder eller konsistens opplevelsen av en rett?


📌 Praktiske smaksopplevelser

Sitron og smakskombinasjoner
Smak på en sitronskive alene. Smak deretter på sitron med litt sukker eller salt.Hvordan endres opplevelsen?

Umami og balanse
Kombiner umami-rike ingredienser (tomat, parmesan, soyasaus) med søtt, salt eller surt. Hvordan endrer det smaken?

Smak uten lukt
Smak på et eple med og uten at dere holder dere for nesen. Hvordan påvirkes opplevelsen?

Blindsmaking
La elevene smake på ulike ingredienser med bind for øynene. Kan de skille smakene? Hvordan påvirkes opplevelsen av lukt og tekstur?