Kroppens byggeklosser

– næringsstoffene vi trenger for å fungere

 

Kroppen vår er bygget opp av milliarder av celler som stadig fornyes og repareres. For at dette skal skje, trenger vi en rekke næringsstoffer som fungerer som kroppens byggeklosser. Disse næringsstoffene gir oss energi, støtter vekst og utvikling, og holder kroppens funksjoner i balanse.

Proteiner – kroppens byggesteiner

Proteiner er avgjørende for vekst, muskeloppbygging og reparasjon av celler. De er sammensatt av aminosyrer, hvorav noen (essensielle aminosyrer) må tilføres gjennom kosten fordi kroppen ikke kan produsere dem selv.

Kilder til protein:

Animalske proteiner: Kjøtt, fisk, egg, melk, ost
Vegetabilske proteiner: Bønner, linser, kikerter, nøtter, frø, soya

Plantebaserte proteiner kan kombineres for å gi et fullverdig proteininnhold, for eksempel ris og bønner eller brød og linser.

Karbohydrater – kroppens viktigste energikilde

Karbohydrater gir rask og langvarig energi til muskler og hjerne. De finnes i tre hovedformer:

Sukkerarter (frukt, honning, melk) gir rask energi.
Stivelse (brød, pasta, ris, poteter) gir jevn energi over tid.
Kostfiber (fullkorn, grønnsaker, belgfrukter) er viktig for fordøyelsen

Hjernen er helt avhengig av karbohydrater for å fungere optimalt!

Vi snakker ofte om raske og langsomme karbohydrater. Raske karbohydrater er ofte i matvarer som smaksløkene umiddelbart liker best, men som ikke er så bra for kroppen. Blodsukkeret stiger raskt, men synker fort igjen. Dermed blir man fort trett og sulten på nye søtsaker igjen. Raske karbohydrater finner man mye av i hvitt brød, pasta, sukker og søtsaker.

Langsomme karbohydrater virker saktere enn de raske karbohydratene. Blodsukkeret vårt stiger langsommere og kroppens energinivå blir jevnere gjennom dagen. Ved å spise mer langsomme karbohydrater, får man heller ikke det samme suget etter søtsaker. Langsomme karbohydrater finner man mye av i naturris, grovt brød, linser og bønner.

Fett – nødvendig for energi og hjernefunksjon

Fett gir energi, beskytter organene og er viktig for hjernen og hormonproduksjonen. Fett er også med på å gjøre maten saftig og god. Uten fett blir maten lett tørr, og fett er også med på å frigjøre smak. Men det er ikke «ett fett» hvor mye eller hva slags fett man spiser. Aller best trives kroppen med fett fra planter og fisk.

Det finnes ulike typer fett:

Umettet fett (det sunneste valget!): Finnes i fet fisk, avokado, nøtter, olivenolje.
Mettet fett (bør begrenses): Finnes i smør, fete meieriprodukter og rødt kjøtt.
Transfett (bør unngås): Finnes i enkelte ferdigprodukter og frityrstekt mat.

Hjernen vår består av nesten 60 % fett – og derfor er det viktig å spise sunt fett for god konsentrasjon og hukommelse!

Vitaminer og mineraler – livsviktige hjelpere

Kroppen vår trenger små mengder av noen helt essensielle stoffer for å fungere optimalt. De hjelper oss med alt fra å holde oss friske til å gi oss energi og sterk beinbygning.

Vitamin C – immunforsvarets superhelt! Styrker immunforsvaret og hjelper kroppen med å ta opp jern fra maten. Vi finner c-vitaminer i sitrusfrukter, paprika, jordbær og brokkoli.

Vitamin B – gir oss næring og holder kroppen i gang. Det finnes åtte forskjellige B-vitaminer, men de har én ting til felles: De hjelper kroppen med å omdanne maten vi spiser til energi. Vi finner dem i fullkorn, egg. kjøtt og fisk, bønner og linser.

Vitamin A – superkraft for synet! Viktig for øynene og hjelper oss å se i mørket. Også viktig for vekst og immunforsvar. Vi finner det i gulrøtter, meieriprodukter og fet fisk.

Vitamin D – gjør at kroppen tar opp kalsium så vi får sterke bein og tenner. Også viktig for musklene og immunforsvaret. Vi får D-vitamin gjennom sollys, fet fisk og egg. Om vinteren får vi for lite sollys, så da kan vi trenge ekstra vitamin D fra maten!

Jern transporterer oksygen i blodet og er viktig for energi og konsentrasjon. Jernmangel kan føre til trøtthet og svimmelhet, spesielt hos ungdom.

Kalsium styrker bein og tenner og hjelper musklene og nevene å fungere. Vi får kalsium gjennom inntak av melk, ost og grønne bladgrønnsaker.

Vann – kroppens livsviktige transportmiddel

Vann er nødvendig for alle kroppens prosesser, inkludert:

Temperaturregulering
Transport av næringsstoffer
Utskillelse av avfallsstoffer

Vi trenger ca. 1,5–2 liter vann per dag, men mer ved fysisk aktivitet. Selv en liten væskemangel kan redusere konsentrasjon og energi!


📌Diskusjon og refleksjon

La elevene sette sammen et balansert måltid med alle nødvendige næringsstoffer. Del klassen inn i grupper. De skal finne matvarer som inneholder alle næringsstoffene og lage en sunn meny! Hver gruppe presenterer hvorfor deres meny er sunn og hva den inneholder.