Hvorfor er matmerking viktig?

Matmerking er en nøkkel til å forstå hva vi spiser, og den hjelper oss med å ta informerte valg knyttet til helse, miljø og etiske hensyn. Maten vi kjøper i butikken er merket på mange forskjellige måter. Siden mye av maten vi spiser er laget av andre – på fabrikk eller storkjøkken – er det viktig å vite noe om det.

Bilde: Forbrukerrådet merkeoversikt.

Her er en nærmere forklaring av de ulike elementene i matmerkingen:

  • Innholdsfortegnelse: Alle varer som kommer pakket inn i emballasje skal ha en innholdsfortegnelse. Den viser hva produktet inneholder, listet etter mengde. Som en hovedregel, er det en fordel at produktet inneholder så få ingredienser som mulig og at det som står der er forståelig. Innholdsfortegnelsen kan faktisk være livsviktig.

  • Næringsinnhold: Gir informasjon om energi (kalorier), fett, karbohydrater, protein, salt og sukker. Her kan vi lære mye om maten og vite mer om hva vi får i oss av de ulike næringsstoffene. Vi kan bruke denne informasjonen til å ta sunnere valg.

  • Allergener: Viktig for de med matallergier eller intoleranser. De vanligste allergenene er: gluten, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk, nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitter.

  • Opprinnelsesmerking: Merking av matens opprinnelse hjelper oss med å vite hvor maten kommer fra. Dette er spesielt viktig for kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker. Det hjelper oss til å ta gode og bærekraftige matvalg.

  • Datostempling: Vi har to former for datostempling: “Siste forbruksdag” for mat som blir lett dårlig, og “best før” for mat som vanligvis holder seg godt. Ved å forstå datostempling kan vi redusere matsvinn og unngå unødvendig kasting av mat. Stol på luktesans og syn – lukter det mugg eller ser maten skjemt ut, spiller det ingen rolle om datostemplingen sier at mater er god.

Symboler og bærekraftsmerking: Matvarer kan være merket med ulike sertifiseringer som indikerer bærekraftig produksjon. Noen eksempler:

  • Økologisk (Debio-merket i Norge) – viser at produktet er dyrket uten kunstige sprøytemidler og med strenge krav til dyrevelferd

  • Fairtrade – garanterer rettferdig handel og bedre arbeidsforhold for bønder og arbeidere i utviklingsland.

  • Nøkkelhullsmerket – en nordisk merkeordning som hjelper forbrukere med å finne sunnere alternativer. Det betyr ikke nødvendigvis at varen er sunn, det betyr at varen er sunnere enn andre matvarer i samme kategori.

  • Brødskalaen – viser hvor grovt brødet er.

  • Nyt Norge – varen er produsert ved et gårdsbruk i Norge som følger et bestemt kvalitetssystem og at varen i sin helhet er produsert og pakket i Norge. Men det er lov med inntil 25% ikke-norske ingredienser som salt, ris og sukker.

  • Dyrevernsmerket – sikrer velferden til dyret før kjøttet havner på middagsbordet.


📌 Undervisningstips

For å gjøre matmerking konkret for elevene kan du:

✅ Be elevene ta med emballasje fra ulike matvarer og analysere merkingen.

✅ Diskutere hvilke produkter som er tydelig merket, og hvilke som mangler viktig informasjon.

✅ Sammenligne næringsinnhold i lignende produkter som yoghurt og brød.

✅ Undersøke hvordan ulike merkeordninger påvirker forbrukernes v

 
 

pensumPia Sundnesmatmerking