Et bærekraftig måltid med fisk
Hva er et bærekraftig og sunt måltid for oss som bor i Norge? Matkultur forteller noe om hvem vi er, hvor vi bor, hva slags råvarer naturen rundt oss gir og hva vi lager av disse. Denne dagen tar vi utgangspunkt i havet som ressurs og underviser i et bærekraftig måltid med fisk.
Norge har vært en fiskerinasjon i tusener av år. Vi har lite dyrkbar mark, men milelang kyst og isfrie fjorder som gir oss en mengde smakfulle og sunne råvarer. I løpet av denne dagen vil elevene lage mat basert på norske råvarer, lære å reflektere over hva som utgjør et sunt og bærekraftig måltid, hva som er trygg mat og hvordan tilberede maten. Elevene må øve på samarbeid, kutteteknikker, smake, lukte, lytte og dele. De får utfordre sansene litt ekstra denne dagen og smake på matressurser de kanskje ikke har prøvd før.
Et bærekraftig måltid med fisk er en spennende dag med fokus på fisk - både i havet og på tallerkenen. Elevene får undervisning om havet som ressurs og vi snakker om fiskeanatomi før vi fileterer fisken og tilbereder den.
Vi ønsker å pirre nysgjerrigheten, dyrke kunnskapen og øke matgleden til elevene. Vi vet at barn kan lage mat, at de tør å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.
Med vår tverrfaglige tilnærming håper vi å kunne inspirere dere til å bruke temaene bærekraft, økologi, mangfold og ressursbruk i så mange fag som mulig, også resten av skoleåret. Forbered dere godt, så får alle mest mulig ut av dagen!
Velkommen til en spennende dag med fokus på havet, matkultur, mangfold og bærekraft.
Kompetansemål - Et bærekraftig måltid med fisk
Tverrfaglige temaer
Folkehelse og livsmestring
Bærekraftig utvikling
Demokrati og medborgerskap
Mat og helse
Sesongens åvarer, bærekraftige valg, et mangfold av grønnsaker.
Ulike tilberedningsmetoder.
Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken.
Knivbruk og kuttemetoder.
Samarbeid og raushet.
Hva er smak? Lære å sette ord på smak og konsistens.
Konservering. Snakker om sesong, bærekraftige valg, mangfold og lange tradisjoner.
Borddekking, ramme rundt måltidet.
Måltidet. Bordskikk, verdien av å sitte ned sammen og spise. Hygiene.
Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv.
Naturfag
Hva skjer i naturen på denne årstiden?
Mangfold
Kompost
Jord
Bakterier og prosesser
Matematikk
Klokka
Temperatur
Måleenheter
Samfunnsfag
Næringsveier og utvikling
Demografi og levekår
Demokrati, medborgerskap og solidaritet
Forbruk og økonomi
Identitet, mangfold og fellesskap
Kjerneelementer
Mat og helse
Bærekraftige matvaner og bærekraftig forbruk
Helsefremmende kosthold
Naturfag
Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter
Matematikk
Utforsking og problemløsning
Samfunnsfag
Undring og utforskning
Samfunnskritisk tenking og sammenhenger
Praktisk informasjon
Et bærekraftig måltid med fisk er et éndagstilbud for 6.- og 9.-klasse. Dagene varer fra 09:00-14.00 på Geitmyra gård. Kurset er for én hel klasse - maks 30 elever med minimum to voksne (1 lærer + 1 assistent).
Elevene må ha med seg:
Vann og matpakke til første friminutt. Vi spiser hjemmelagd lunsj ca. kl. 13.00.
Klær etter vær.
Hårstrikk for de som trenger det.
Adressen til Geitmyra gård er Tåsenveien 2, 0462 Oslo. Gården ligger midt mellom Ullevål sykehus og Nordre gravlund.
Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166.
For andre spørsmål: elisabeth@geitmyra.no
Kjøreplan
MENY: Sesongens fisk og grønnsaker
09:00 Velkommen: praktisk informasjon, historien til gården, navnerunde, vi går gjennom dagens program
09:20 Samling med teori: Vi ser på fisken og de råvarene vi skal bruke i dag
10:00 Vi deler oss på to kjøkken: går gjennom knivregler, kutteteknikker og oppskriften. Alle lager mat. Vasker opp og dekker bord.
11:10 Friminutt: Trillebårtaxi, stylter og besøk i hønsegården.
11.45 Vi spiser sammen
12:30 Rydding og friminutt
13:30 Samling med oppsummering
14:00 Takk for i dag!
Før dere kommer
Les informasjonen godt før dere kommer.
Forbered elevene på at dagen er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted
Gå gjerne gjennom begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressurser med klassen før dere kommer.
Vi anbefaler skolene å sende lærer i mat og helse og kontaktlærer/mattelærer.
Del elevene in i seks arbeidsgrupper.
Det er viktig at dere gir foreldrene beskjed hvis dagen på Geitmyra er lenger enn vanlig skoledag. Vi har så mye vi gjerne vil vise og ha med ungene på!
Send viktig informasjon til oss
Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.
Gi beskjed om antall elever i hver klasse (og ved flere klasser på trinnet; hvilken dag de ulike klassene kommer).
Gi beskjed hvis det er elever med spesielle behov eller adferd.
Send e-post til elisabeth@geitmyra.no minst 3 dager i forkant av besøket med oppsamlet informasjon om antall + allergier m.m.
Kjære lærere som kommer i følge med klassen,
Velkommen til oss. Vi synes det er stas å få dere på besøk og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!
Vi vil at dere:
Hjelper elevene med å holde vanlig ro og god oppførsel.
Følger med på elevene og på beskjeder som gis fra underviserne.
Er deltagende, ivrige og vitebegjærlig – det smitter!
Er ute sammen med elevene i friminuttene
Sørger for at elevene er snille med hønene. Det er hønseregler utenfor hønsegården.
Bidrar til å samle elevene etter friminuttene.
Er nysgjerrig og interessert i maten.
Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet.
Sørger for at elevene tar vare på uteområdet.
Spør før noen plukker noe i hagen.
Legger mobilen bort. Geitmyra er mobilfri sone for både barn og voksne, viktige beskjeder kan selvfølgelig gis/tas.
Sier ifra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever.
Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!
Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag som dere kan jobbe videre med på skolen!
Evaluering av dagen på Geitmyra: Vi ønsker alltid å forbedre oss og setter stor pris på om du vil fylle ut evalueringsskjemaet etter besøket. Vi sender også dette på e-post i etterkant av besøket hos oss.