Sprø falafel i vaffel – en perfekt vegetarrett!

Falafel i vaffel – nydelig kombinasjon!

Disse sprø og smakfulle kikertbollene har røtter i Midtøsten og er et nydelig alternativ til kjøttboller. Servert i en vaffel blir de både spennende og mettende – perfekt som lunsj, middag eller som turmat.

Falafel er enkle å lage, men husk å bløtlegge kikertene dagen før for å få den perfekte konsistensen. Legg syrlig persillesalat på vaffelen og topp med friske urter, tahinisaus eller en frisk yoghurtdressing.

Ingredienser – omtrent 25 falafler

  • 500 g tørre kikerter

  • 1 gul løk, finhakka

  • 5 fedd hvitløk, finhakka

  • ½ grønn chili, finhakka

  • 1 bunt (ca 120 gr) persille, grovhakka

  • 2 lime, saften av

  • 2 ts salt

  • 1 ss hel spisskummen

  • 1 ss korianderfrø

  • 2 ts chiliflak

  • 4 ts bakepulver

  • 2 dl potetmel

  • 2 ss olivenolje

  • Nøytral olje til steking

Framgangsmåte 

  1. Dagen før: bløtlegg kikertene i rikelig med kaldt vann.

  2. Samme dag: hell de bløtlagte kikertene i et dørslag og skyll godt.

  3. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller bakebolle – unntatt potetmelet.

  4. Kjør/stavmiks blandingen mens du sper med potetmel.

  5. Form ca 25 boller av røra og legg dem på et fat eller stekebrett.

  6. La de ustekte bollene ligge i kjøleskap i minst 15 minutter.

  7. Varm litt godt med olje i en stekepanne og stek 6-7 boller av gangen. De skal bli gyllenbrune og sprø.

  8. Legg falaflene på et fat med litt kjøkkenpapir etter hvert som de blir ferdig stekt.

  9. Server med digg dressing, sylta rødløk, urtesalat eller noe annet du har lyst på.

Syrlig persillesalat

Ingredienser

til 6 personer

  • 1 stor bunt bladpersille

  • 1 rødløk

  • ½ sitron, saften av

  • 2 ss olivenolje

  • ¼ ts salt

  • Grovkvernet pepper, smak til

  • 1 ss sumac

Framgangsmåte

  1. Skyll og tørk persillebunten godt

  2. Fjern de groveste stilkene

  3. Finhakk persillen

  4. Skjær rødløk i tynne skiver (halvmåner)

  5. Bland krydderne, persille og rødløk i bollen

  6. Smak til med olje og sitron

Tahinidressing

Tahini er laget av sesamfrø og minner litt om peanøttsmør. Denne sausen er superenkel å lage og er knallgod til kjøtt og falafler. Om du lager den litt ekstra tjukk blir den en utmerket dipp til pommes frites eller stekte poteter og til grønnsaker.

Ingredienser

  • 2-3 ss tahini

  • 1-2 fedd hvitløk

  • 1/2 sitron, saften av 

  • 1/4 salt

  • Litt grovkvernet pepper

  • 1,5 dl vann

Framgangsmåte

  1. Ha tahini, hvitløk, salt, pepper og sitronsaft i en blender eller mix sammen med stavmikser i et litermål.

  2. Spe med vannet til dressingen er passe tynn.

Syrlig persillesalat smaker godt til en sprø falafel