Juniorkokkene inviterer til overskuddsbord!

Geitmyras overskuddsbord

Mye deilig overskuddsost fra Gutta på Haugen

Lørdag 6. mai blir det matfest. Både Huset på Haugen og Miljømarkedet på Gråbeinsletta får besøk av juniorkokkene som skal lage mat av varer butikkene ikke kan selge. – Når juniorkokkene inviterer til overskuddsbord, kan de formidle det de har lært og samtidig vise hvor sunt, gøy og godt matredding er, sier Selje Lyngset som jobber som prosjektleder for juniorkokkene.

Best før, men ikke dårlig etter

I Norge går 400 000 tonn spiselig mat rett i søpla hvert år. Overskuddsbord er et festmåltid som lages av overskuddsmat. Oveskuddsmat er mat som er på vei til å gå i matavfallet, men som heldigvis blir reddet og spist i stedet. – Vi har jobbet mye med hva som er sunn og næringsrik mat, men også lært teknikker og oppskrifter hvor vi kan bruke opp rester så vi ikke kaster så mye mat, sier Oskar (12). – Mange råvarer har mye lenger holdbarhet enn det vi tror. Vi luktet på en fløte som var en måned gammel og den funka, forteller han. – Ja, den funka helt fint, bekrefter Albert (15). – Vi må slutte med datoangst og heller begynne å stole på sansene våre. Ved å se, lukte, smake på råvaren kan vi lett finne ut av om maten er spiselig eller ikke, understreker han. 

Det er viktig med god opplæring når vi skal bruke mat som har gått ut på dato, eller mat man får fra serveringssteder, slik at vi er sikker på at den er trygg å servere. Oslo kommune har laget en flott håndbok for overskuddsbord som vi tar utgangspunkt i, forteller Selje.


Huset på Haugen fra 12-15

Miljømarkedet på Gråbeinsletta fra 12-16


Juniorkokkene har hentet varer fra Gutta på Haugen, Kiwi og Joker. Det er bare å glede seg!


Oppskrift på Geitmyras matredderkurs for ungdom 

Ingredienser: 
12 sultne ungdommer 
1 kunnskapsrik kursholder 
3 dl tålmodighet 
5 dl samarbeidsvilje 
4 ss disiplin 
1 engasjert bydel 
2 ss humor 
En stor dose miljøengasjement 
Krydres og serveres med kjærlighet til hode, kropp og klode! 

Om Juniorkokk i jobb

Juniorkokk i jobb er et tilbud for - og samarbeidsprosjekt med - organisasjoner som jobber med barn og ungdom.  Prosjektet som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre, med et ekstra fokus på matsvinn, bærekraft og overskuddsmat. Det er gratis  å delta på disse kursene. Geitmyra stiller med kunnskapsrike kursholdere, råvarer og utstyr. I tillegg lager vi et komplett kursopplegg og bidrar med gode opplæringsmanualer slik at fritidsklubbene og deltakerne enkelt kan vedlikeholde og dele sin kunnskap. Bydelene må bidra med rekruttering av engasjerte ungdommer og lønn under kurs og ute i jobb på fritidsklubben. Ungdommene kan for eksempel ansettes på en årskontrakt og  jobbe 1 gang per uke.

Vil du få Juniorkokk-prosjektet til din ungdomsklubb/-organisasjon?
Ta kontakt med selje@geitmyra.no