– Sammen gir vi neste generasjons kokker verdens beste start på arbeidslivet

Geitmyra-stiftelsen og OsloKollega inngår et nytt samarbeid for å gi unge, matinteresserte mennesker uten arbeidserfaring en best mulig start på arbeidslivet. 

Som juniorkokk på Geitmyra får unge mennesker uten arbeidserfaring muligheten til å jobbe på et profesjonelt kjøkken i Mathallen i Oslo. Under kyndig veiledning fra gode kokker lærer de både å lage mat, men også hva som skal til for å drive sin egen cateringbedrift. Nå får de unge talentene tilført nok en dimensjon med Verdens viktigste jobb – et karriereprogram som skal gi de unge en god start på arbeidslivet. 

– Matlaging handler ikke bare om å lage et godt måltid. Det er en prosess som gjør det spennende å tilegne seg kunnskap om hvor maten kommer fra og hvorfor et sunt kosthold er viktig. For juniorkokkene er det like viktig å få erfaring, mestringsfølelse og selvtillit av å utvikle, selge og levere et produkt de kan være stolte av, sier Heidi Austlid, daglig leder for Geitmyras Juniorkokker.

Unge som faller utenfor arbeidslivet er en av de største samfunnsutfordringene i Norge. Ifølge SSB står over 110.000 mennesker mellom 15 og 29 år utenfor arbeidsliv og utdanning. De siste årene har antallet økt med 10-15 prosent.

For å bidra til å bekjempe ungt utenforskap, har OsloKollega utviklet et helt nytt karriereprogram for unge uten arbeidserfaring. 

– Det første møtet med arbeidslivet kan være overveldende for mange. Hvis man først kommer skjevt ut, kan det forplante seg til varig stress, mangel på mestring og dårlig selvtillit. I verste fall fører det til at man slutter i på jobben – og ikke er motivert for å finne seg en ny. Derfor har vi utviklet et karriereprogram som skal gi unge mennesker uten arbeidserfaring en positiv opplevelse – allerede fra første dag på jobben, sier Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling. 

– Vi ser ofte hvordan unge mennesker blomstrer når de får være med på kjøkkenet og se resultatene av sitt eget arbeid. Å kunne tilby denne erfaringen gjennom Verdens viktigste jobb gir oss en unik mulighet til å koble oss tettere opp mot det ordinære arbeidslivet og hjelpe flere unge med å finne sin egen karrierevei, sier Austlid. 

Juniorkokk-sjef, Heid Austlid

Hvordan fungerer det?

Som en del av Verdens viktigste jobb får de unge kokkene ikke bare muligheten til å lære mer om matlaging. Programmet inkluderer også:

  1. Kompetansekartlegging og jobbmatch: Før du starter på kjøkkenet, får du hjelp til å kartlegge dine interesser og ferdigheter. Sammen med en karriereveileder finner dere ut hvilke oppgaver som passer best for deg.

  2. Praktisk opplæring: De første ukene på kjøkkenet handler om å lære det grunnleggende. Du får prøve deg på forskjellige oppgaver og jobber sammen med erfarne kokker som veileder deg underveis.

  3. Kreativ utfoldelse: Etter hvert som du blir tryggere på kjøkkenet, får du muligheten til å eksperimentere og bidra med dine egne ideer. Kanskje skaper du en helt ny rett som imponerer hele teamet?

  4. Oppfølging og karriereveiledning: Gjennom hele programmet får du oppfølging fra OsloKollega, som hjelper deg med å håndtere utfordringer og finne ut hva du vil gjøre videre i karrieren.

– De som får jobben som verdens viktigste juniorkokker får langt mer enn bare en deltidsjobb. Målet er at de skal få en opplevelse som gir dem selvtillit og motivasjon til å utfolde seg videre i arbeidslivet, sier Austlid.

Se hele stillingsannonsen her.

Hvordan søker du?

Hvis du er mellom 15 og 18 år og nysgjerrig på å lære mer om matlaging, kan dette være deltidsjobben for deg. Søk på Verdens viktigste juniorkokk på Verdensviktigstejobb.no eller Finn.no innen 15. september 2025, og ta første steg mot en spennende karriere i matverdenen.


Oppskrift på juniorkokkenes frokost

ArtikkelMona Ek