Eple- og rabarbrakompott
Kompott, hva betyr det egentlig? Det høres jo ut som «komplott», og kanskje det ikke er så langt fra sannheten: Vi koker sammen flere søte og gode ting til ingrediensene smelter sammen til en helt ny ting. Ordet kommer sikkert fra noe fransk, og betyr at frukt og sukker er sammenkokt.
Ingredienser
til 3 dl ferdig dessert (4 personer)
500 g epler
2 store stilker rabarbra
1 dl vann
5 ss honning
frø fra ½ vaniljestang,
eller ½ ts vaniljesukker
¼ ts finmalt kanel
¼ ts finmalt allehånde
¼ ts finmalt kardemomme
Tips: Rabarbra er ikke alltid i sesong og kan sløyfes. Da blir dette en ren eplekompott.
Sånn gjør du
Skrell eplene. Skjær bort kjernehus og frø, og kutt eplet i biter. Skjær rabarbrastilken i tynne skiver. Ha alt i en kjele.
↓
Mål opp vann, honning, vanilje og krydder, og ha det også oppi kjelen.
↓
Sett kjelen på middels temperatur på kokeplata, og kok det til eplebitene er møre. Rør litt forsiktig innimellom så alt blir godt blandet, men uten at eplebitene blir helt knust.
↓
Server kompotten lun, og hvis du har grunn til å feire: gjerne med litt hjemmelagd iskrem til.
TIPS: Ha kompotten på steriliserte glass så holder den seg godt i kjøleskapet. Vask glassene helt rene, skyll dem godt og ha glassene 10 minutter i stekeovnen på 100 °C. Glassene skal være helt tørre. Fyll glassene helt opp mens kompotten fortsatt er varm og ha på lokk.
Smakene fra eple og rabarbra kjenner du jo lett forskjell på, og kanskje du til og med vet at eplet er en frukt, mens rabarbra er en grønnsak? De har imidlertid én ting til felles, og det er at de blir mye søtere når de blir varmebehandlet, enten de bakes i stekeovnen eller kokes i en kjele.
Denne oppskriften er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.