– Jeg var en dropout – jeg vet hva det betyr å falle utenfor

Velkommen til Geitmyra! – Alle skal ha en plass! 

– Vi vil at alle skal ha en plass her på Geitmyra, sier Inger-Marie Lupton, daglig leder for senteret på Ringsaker. Siden hun startet i 2023 har senteret hatt seks medarbeidere fra NAV-systemet.

Inger-Marie har selv kjent på kroppen hva det betyr å ikke passe inn. – Jeg klarte aldri å finne min plass på ungdomsskolen. Til slutt fant jeg trygghet i friluftsliv, og lærerne som så dette hjalp meg å bygge selvtillit. Men på videregående falt jeg helt ut. Som 15-åring flyttet jeg til Sverige, jobbet som avløser og kjørte hundespann. Det var et annerledes liv, og det fungerte en stund – men jeg ønsket mer. Jeg ville lære livet, ikke bare overleve.

En fallskjermulykke endte med at Inger-Marie havnet i NAV-systemet. – I løpet av tre år fikk jeg mulighet til å omskolere meg og bygge meg opp igjen. Den erfaringen tar jeg med meg inn i samarbeidet vårt med NAV. Noen ganger må vi starte helt på nytt i livet – ikke bare én, men flere ganger – og da er det viktig at det finnes et sikkerhetsnett – et sted der du blir møtt med forståelse og får gode rammer for å finne retning.

– På Geitmyra tar vi tiden tilbake. Vi tilbyr faste aktiviteter i våre lokaler, tilpasset ulike behov. Har du en fysisk skade, kan du finne mening i å jobbe med barn. Har du psykiske utfordringer, kan du være ute, dyrke jorda, bygge eller bidra i et arbeidsfellesskap.Her er NAV-medarbeiderne en like viktig del av fellesskapet som alle andre, understreker Inger-Marie. – Vi har en åpen dialog hele veien, og det er avgjørende at de som kommer hit, har lyst til å være her.

– Å være på Geitmyra får meg til å blomstre innvendig. Jeg setter så enormt pris på forståelse, at jeg blir møtt av glade og takknemlige kollegaer, lærere og barn når jeg kommer på jobb. Det får meg til å føle meg verdsatt, sier Angelica Konningsrud som har vært på Geitmyra siden desember 2023. 

Også Hans Jakob Haugrud er glad for å være på Geitmyra. I hele sitt voksne liv har han jobbert 12-13 timers dager på kjøkkenet og det har tidvis vært veldig hardt. – Det handlet til slutt bare om å jobbe og sove. Jeg hadde ikke noe sosialt liv, forteller han. – Geitmyra er min første jobb med skikkelige arbeidsforhold. Jeg har aldri hatt en sjef som ber meg om å gå hjem. Jeg har kollegaer som bryr seg, som spør meg hvordan jeg har det og som verdsetter det jeg gjør. Jeg kjenner på en balanse og jeg merker at jeg får til ting – at jeg er til nytte. Jeg får tid – og rom – til å bygge meg opp. Jeg kunne ikke vært på et bedre sted.

– Det er dette som gir oss energi. Geitmyra skal være en arena der folk føler seg trygge, verdsatte og finner mening i det de gjør. Når det gjelder ungt utenforskap, er vi en del av løsningen. Vi jobber aktivt med det allerede, men vi kan få til enda mer! Vi er en arena i lokalsamfunnet der ungdom og unge voksne kan få plass og tid til å vokse – samtidig som de er en del av et større fellesskap, avslutter Inger-Marie. 

Hans Jakob Haugrud trives godt på Geitmyra 

Mona Ekarbeidstreningen