Inspirasjonskurs for frivillige på Geitmyra Tønsberg

 

Frivillige fra forskjellige organisasjoner møtes over grytene på inspirasjonskurs på Geitmyra Tønsberg.

 

Det hakkes, kuttes, stekes og røres på kjøkkenene på Geitmyra Tønsberg. Tempoet er høyt, det er mye mat som skal lages, men latteren sitter løst og stemningen er på topp. Det er ombruksuka til Vesar denne uka og i den forbindelse holdes kurset Matnyttig frivillighet på Geitmyra Tønsberg.

Matnyttig frivillighet er et inspirasjonskurs som gir kompetanseløft for frivillige i humanitære og ideelle organisasjoner. Tilsammen 18 deltakere fra frivillige organisasjoner i Vestfold og Telemark er med på kurset i praktisk matlaging med fokus på bærekraft, råvareutnyttelse og gode matvalg. Blant deltakerne er frivillige fra Frelsesarmeen, Røde kors, Crux Tilja, A-larm i Larvik og Ukrainaforeningen i Tønsberg. 

Jeg tenkte først at det var litt skummelt å dra på et matkurs, men det er jo egentlig bare utrolig hyggelig og gøy å lage mat sammen.
— Kursdeltaker på Matnyttig frivillighet

Inspirasjon til å ta gode matvalg 

 – Vi opplever at frivillige ønsker seg mer kunnskap om mat og praktisk matlaging. Det er allerede store sosiale forskjeller i helse og kosthold, sier daglig leder ved Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge-Erlingsen. – Nå som matvareprisene øker blir det stadig vanskeligere for familier med dårlig råd å ta gode matvalg. Da er det ekstra viktig at maten som serveres for utsatte grupper er mat som smaker godt, som gjør godt og er rimelig, sier Bente. Sammen med Matsentralen Vestfold og Telemark, har vi lagt opp til gode og lærerike kurs. 

Overskuddsmat fra Matsentralen er råvarene som benyttes på kurset.

Reduserer matsvinn 

På kurset får de frivillige også utvekslet erfaringer og kunnskap med hverandre og bygge relasjoner og fellesskap på tvers av ulike organisasjoner. Oppskriftene på kurset tar utgangspunkt i råvarer som er typisk overskuddsmat som Matsentralen viderefordeler. Slik bidrar kurset til å bekjempe matsvinn fra lokale produsenter og andre overskudd fra matindustrien. 

Kunnskap om matlaging og råvarer 

Kurset nærmer seg slutten og det er på tide å smake på alt som er laget. Maten presenteres og kursdeltakerne forteller om fremgangsmåtene og råvarene de har brukt. På menyen står blant annet ovnsbakt sellerirot, kålrot-røsti, matmuffins, grønnsaksjuice, gulrotmarmelade og bananis, hjemmelaget fiskegrateng og grønnsakslasagne. Kjente klassikere som ratatouille og potet- og purreløksuppe er også med. – Det er utrolig mye sunt og godt vi har laget med overskuddsmat som utgangspunkt, forteller en av kursdeltakerne fra Frelsesarmeen. – Og det har gått så fint, takket være veldig god hjelp fra kursholderne, legger hun til.

 – Dere har vært veldig gode på å hjelpe hverandre også, og det er gøy å se hvordan dere tweaker og tilpasser oppskriftene. Det er et tegn på kreativitet og det er bra å ha på kjøkkenet, føyer Bente til. Kursholder og kokk John Tore Frydenlund er også imponert over deltakerne. – Det er ikke en selvfølge at man vet hvor maten kommer fra, eller hva man skal gjøre med den. Derfor trenger vi kunnskapen om råvarene og om maten, og må lære å sette pris på det vi har, avslutter han.

 

Kursholder og kokk John Tore Frydenlund og avdelingsleder på Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge-Erlingsen.

 

Om Matnyttig frivillighet

Matnyttig frivillighet er et samarbeid mellom Matsentralen i Vestfold og Telemark og Geitmyra Tønsberg. Matsentralen i Vestfold og Telemark bidrar med råvarer, Geitmyra Tønsberg bidrar med kjøkkenlokaler og veiledning, og matkompetanse og inspirasjon sammen med kokk John Tore Frydenlund. Kurset er et samarbeid med intensjon om å minske matsvinn og øke matgleden. Kurset er finansiert med støtte fra Stiftelsen Dam og Folkehelseforeningen.