– Barns rett til sunn og næringsrik mat er ikke luksus. Møt Brita Nummedal

Brita jobber som nasjonal prosjektkoordinator på Geitmyra. Hun har en mastergrad i folkehelsevitenskap og lager matpakke til sine fire døtre hver dag. – For meg er det en stor kjærlighetserklæring å sørge for at jentene har et solid, styrkene måltid i skolesekken og i magen. 

– Jeg trodde jeg var en person med høy matkompetanse før jeg begynte på Geitmyra. Men da jeg skulle jobbe i skoleundervisningen sammen med kokkekollegaer, fant jeg fort ut at jeg hadde veldig mye å lære. Jeg lærer noe nytt hver dag og elsker jobben min og kunnskapsrike folka som også jobber her, forteller Brita. – Jeg ønsker å være en person som er god på surdeig. Problemet er at jeg stadig glemmer vekk starteren i et skap hjemme. Hvis det lukter maling og spy når du kommer på besøk hos meg er det bare nok et surdeigsprosjekt som har gått i søpla. Men jeg er også utrolig sta og så jeg akter ikke å gi opp med det første, fortsetter hun. 

Brita liker å lære seg nye ting. Alt fra mer kompetanse på medvirkning og ernæring til fysiske utfordringer. – Jeg rundet 40 i fjor sommer og har satt meg som mål å lære meg én ny fysisk ferdighet hvert år. Det beste vi kan gjøre for vår egen helse, er å holde kropp og hode i aktivitet. – Jeg er sulten – både bokstavelig og overført betydning. Har aldri skjønt meg på folk som glemmer å spise når de har det travelt. Det glemmer jeg aldri. Mat er det første jeg tenker på når jeg våkner og det siste jeg tenker på når jeg legger meg. 

Med reinsdyrhjerte i hånda

Brita – med reinsdyrhjertet i hånda.

På Geitmyra har Brita ansvaret for de nasjonale prosjektene våre. Det innebærer dialog med samarbeidspartnere, utvikling av nye konsepter, finansiering og oppfølging og koordinering med våre matkultursentre i Oslo, Ringsaker, Trondheim. Kristiansand og snart også i Tønsberg. Brita brenner for barns rett til god og sunn mat. Det er ikke luksus, men en menneskerettighet. – Jeg føler meg priviligert som kan jobbe så praktisk med folkehelse hver dag. På Geitmyra er det kort vei mellom idé og iverksettelse av tiltak. Det er veldig motiverende å hele tiden kunne se resultatene av det vi jobber for.

Med en oppvekst i Vik i Sogn, står gamalosten høyt på lista over favorittmat.
– Gamalosten er mager og velsmakende og perfekt på brødskiva sammen med godt smør. Jeg foretrekker den lys og ikke altfor godt modnet. Jeg kjøper en stor og relativt fersk gamalost på meieriet når jeg er i Vik, deler opp i mindre biter og fryser ned. Da stoppes modningsprosessen. Det er et triks mange flere bør vite om. 

Brita slår også et slag for gode kniver. – Du trenger ikke så mange, men én stor til grønnsaker og kjøtt, en spissere og smalere variant til fisk og så en mindre kniv til frukt. Jeg har et lite utvalg japanske kokkekniver som jeg alle har fått i gave gjennom årene. Sløve kniver blir jeg i dårlig humør av så vask aldri skarpe kniver i oppvaskmaskin. 

Brita Nummedals beste kjøkkentips er å lage mat nok til å sende med i matpakka dagen etter.

Dobbel posjon!

Også microbølgeovnen står på lista over gode kjøkkentips, mener Brita. – Den er litt uglesett, men jeg elsker matrester og lager ofte (for) mye mat med overlegg. Mitt aller beste matpakketips til barnefamilier, er å planlegge middager ut fra hva du kan sende med i matpakka neste dag, samt investere i gode matermoser. Der har du en sunn og næringsrik matpakke som lager seg nesten selv! Noen synes kanskje mine fire døtre i alder 8-15 år burde klare å lage matpakken sin selv, men for meg er det en stor kjærlighetserklæring å sørge for at jentene har et solid, styrkene måltid i skolesekken og i magen.