Dronningen gjennom sanselig Geitmyra-løype på Nor-Fishing

Blekksprut er magisk!

Under verdens største teknologimesse for fiskerinæringen, var Geitmyra Credo til stede for å lære barna om verdens største matfat – havet. Og HM Dronning Sonja lot seg imponere av barna. 

Fra hav til bord er en lang prosess. Det starter med at fisk og sjømat høstes for så å fraktes til land, sløyet og lagt på is. Deretter fraktes råvarene ut til for eksempel butikker og restauranter. Hjemme spises både fisk eller sjømat kokt, stekt, grillet, dampet og marinert.

Geitmyra Credo med Siri Omholt, Sigrid Bye-Bakke, Jonas Sundquist og Trond Åm i spissen, loset barna gjennom en spektakulær sanseløype der de aller først måtte stemple seg inn og signere påstanden VI VIL LÆRE OM MAT med blekksprutblekk. Videre i løypa fikk de se, lukte og kjenne på tang og tare, taskekrabbe, blåskjell, blekksprut, kongekrabbe og kamskjell. Også urkorn sto på menyen. Sanseløypa var lagt opp slik at det skulle være morsomt for barn i alle aldre. Og det var den! – Kan æ gå gjennom den her runden igjen, sa Oskar (8). 

Geitmyra Credo står klare til å ta imot barn og HM Dronning Sonja

Mot slutten av løypa fikk barna servert en nydelig suppe: Urkornsnudler med blåskjell, krabbe og tørka tare toppet med blekkraft. Noen var litt skeptiske, men de aller fleste dristet seg til å smake. – Det smaker jo som Mr. Lee, sa Eline (11). – Dere bare tenker at det er fælt, sa en tapper syvendeklassing til klassekameratene. – Det er ikke fælt! Det er dritgodt! 

Etter å ha smakt og luktet, fikk de i oppgave å finne navn på retten: Havets nudler, Den svarte død, Mr. Black, Havets hemmelighet, Svartedauden (!), BOB (blekksprut og blåskjell), Havdrømmen, Havets gleder, Cephalopodasuppe, Kaptein Sabeltann-suppe, Havets lille kiste og Havets skatter var blant de mange forslagene. 

Daglig leder for Geitmyra Credo, Trond Åm, viste HM Dronning Sonja gjennom sanseløypa. Dronningen lot seg imponere over barnas blekksprutkunst, men var også litt betenkt: – Det blekket kommer vel ikke bare på fingeren? Også fiskeri- og havministeren, Bjørnar Skjæran, og varaordføreren i Trondheim, Mona Berger, tok turen innom sanseløypa. 

Undervisningsleder ved Geitmyra Credo, Siri Omholt, var godt fornøyd med dagen: – Det var magisk å få oppleve hvordan barnas sanser ble satt i sving, og tydelig se en økende grad av mestring i løpet av den lille tiden som var satt av til hver klasse.

Alle barna gikk hjem med ny kunnskap etter å ha besøkt Geitmyras sanseløype!


Mona Ek