Grønnkålpesto

Superdigg, supersunn og superbillig pesto! De fleste kjenner til pesto genovese med basilikum og pinjekjerner. Men hvorfor ikke prøve andre varianter. Lag pesto med persille, mynte, koriander eller stilken til gulrøttene. Og bruk gresskarkjerner, solsikkerfrø, mandler eller andre typer nøtter. Det er gøy å prøve seg fram!

Pesto er hentet fra verbet pestâ på Genoa-dialekt, som betyr å støte eller knuse. Den kan varieres i det uendelige. Prøv også med andre oster enn parmesan. Dere kan også prøve med andre typer smaksnøytrale oljer som solsikke, raps eller druekjerne. 

Grønnkålen er skikkelig næringsfest, og er en av de få tingene som kan stå i jorda og høstes utover høsten og vinteren. Ja, den blir faktisk bedre etter en frostnatt. 

Grønnkålen er rik på vitamin A, i form av betakaroten. Den er også rik på vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg inneholder den vitamin B6, folat, kalsium og kalium. En supergrønnsak! 

Grønnkålpesto

Ingredienser

(Gir 2 dl pesto)
Tid: ca 35 min med barn, ca 20 min voksen 

  • 1 l vann

  • 1 ts salt

  • 100 g grønnkålblader

  • 1 fedd hvitløk

  • 2 ss gresskarkjerner

  • 2 toppet ss revet parmesanost

  • 1 dl olivenolje

  • Pepper

  • Skall og saft dra ½ sitron (økologisk)

Fremgangsmåte

  1. Sett en kjele på komfyren med vann og salt. La det koke opp.

  2. Vask grønnkålbladene. Fjern den tykke stilken. Skjær grønnkålen i tynne strimler og kok den i 5 minutter. Avkjøl grønnkålen i rennende kaldt vann etter den er kokt.

  3. Skrell hvitløken og riv parmesanosten.

  4. Rasp skallet av sitronen - det er det gule skallet, ikke det hvite, du skal bruke. Legg til side.

  5. Press saften ut av sitronen.

  6. Ha grønnkål, olje, hvitløk, parmesanost, gresskarkjerner og sitronsaft i et litermål og kjør det til en saus med stavmikser eller morter. Smak til med salt og pepper, og rør inn sitronskallet.

Grønnkålen er rik på vitamin A, i form av betakaroten. Den er også rik på vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg inneholder den vitamin B6, folat, kalsium og kalium.

På Geitmyra bruker vi mye grønnkål!