Smak kulturen
Hvorfor spiser vi det vi spiser? Matkultur forteller noe om hvem vi er, hvor vi bor, hva slags råvarer naturen rundt oss gir og hva vi lager av disse. Med utgangspunkt i råvarene underviser vi i hvordan norsk matkultur er – og alltid har vært – en blanding av norske og utenlandske råvarer.
På disse to dagene ønsker vi å pirre nysgjerrigheten, dyrke kunnskapen og øke matgleden til elevene. Vi vet at barn kan lage mat, at de tør å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.
Med vår tverrfaglige tilnærming håper vi å kunne inspirere dere til å bruke temaene bærekraft, økologi, mangfold og ressursbruk i så mange fag som mulig, også resten av skoleåret. Forbered dere godt, så får alle mest mulig ut av dagen!
Velkommen til Smak kulturen - to dager fyllt med tverrfaglige mataktiviteter med fokus på hvordan matkulturen vår blir til.
Kompetansemål - Smak kulturen
Dag 1 lager vi egg i skjærsilden/shakshouka, hjemmelaget knekkebrød og rister smør.
Dag 2 lager vi kjebab/lammebab med bønnemos, yoghurtdressing og sylta grønnsaker.
Tverrfaglige temaer
Folkehelse og livsmestring
Bærekraftig utvikling
Demokrati og medborgerskap
Mat og helse
Sesongens råvarer, bærekraftige valg, et mangfold av grønnsaker.
Ulike tilberedningsmetoder.
Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken.
Knivbruk og kuttemetoder.
Samarbeid og raushet.
Hva er smak? Lære å sette ord på smak og konsistens.
Konservering. Snakker om sesong, bærekraftige valg, mangfold og lange tradisjoner.
Borddekking, ramme rundt måltidet.
Måltidet. Bordskikk, verdien av å sitte ned sammen og spise. Hygiene.
Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv.
Naturfag
Hva skjer i naturen på denne årstiden?
Mangfold
Kompost
Jord
Bakterier og prosesser
Samfunnsfag
Næringsveier og utvikling
Demografi og levekår
Demokrati, medborgerskap og solidaritet
Forbruk og økonomi
Identitet, mangfold og fellesskap
Mat og helse
Helsefremmende kosthold
Bærekraftige matvaner og bærekraftig forbruk
Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk
Praktisk informasjon
Smak kulturen er et todagerstilbud for 6.- og 9.-klasse. Dagene varer fra 09:00-14.00 på Geitmyra gård. Kurset er for én hel klasse - maks 30 elever med minimum to voksne (1 lærer + 1 assistent).
Elevene må ha med seg:
Vann og matpakke til første friminutt. Vi spiser hjemmelagd lunsj ca. kl. 13.00.
Klær etter vær.
Hårstrikk for de som trenger det.
Adressen til Geitmyra gård er Tåsenveien 2, 0462 Oslo. Gården ligger midt mellom Ullevål sykehus og Nordre gravlund.
Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166.
For andre spørsmål: elisabeth@geitmyra.no
Kjøreplan
Dag 1
09:00 Velkommen til klassen, samling i stor sirkel på gårdstunet. Vi forteller om hvor vi er og hva vi skal gjøre sammen disse to dagene med Smak Kulturen på Geitmyra gård. Praktisk informasjon og hønsegårdregler.
09:15 Vi går inn i Drengestua til våre undervisningskjøkken. Garderobe, håndvask, tar på forstykker.
09:30 Samling: Vi går gjennom dagens råvarer og tema.
10:15 Matlaging på 6 stasjoner fordelt på våre to undervisningskjøkken. Elevene arbeider gruppevis.
11:30 Storefri: Introduksjon til hønene våre. I sesong: Trillebårtaxi, stylter, besøke høner.
12:00 Vi dekker på bordet og spiser sammen.
12:45 15 min friminutt
13:00 Samling. Oppsummering og preppe til neste sammen. Vi skal legge bønner i bløt og preppe kje/lam.
MENY: Egg i skjærskilden, hjemmelaget knekkebrød, smør.
Dag 2
09:00: Velkommen tilbake
09:15 Samling: Vi går gjennom dagens råvarer og tema
10:15 Matlaging på 6 stasjoner fordelt på våre to undervisningskjøkken. Elevene arbeider gruppevis.
12:00 Storefri
12:30 Vi dekker på bordet og spiser sammen.
13:05 15 min friminutt
13:20 Samling. Avslutning og oppsummering. Smaking!
MENY: Kjebab (eller lammebab) i hjertesalat med bønnemos, yoghurtdressing og syltet løk/grønnsaker.
Før dere kommer
Les informasjonen godt før dere kommer.
Forbered elevene på at dagen er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted
Gå gjerne gjennom begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressurser med klassen før dere kommer.
Vi anbefaler skolene å sende lærer i mat og helse og kontaktlærer/mattelærer.
Del elevene in i seks arbeidsgrupper.
Det er viktig at dere gir foreldrene beskjed hvis dagen på Geitmyra er lenger enn vanlig skoledag. Vi har så mye vi gjerne vil vise og ha med ungene på!
Send viktig informasjon til oss
Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.
Gi beskjed om antall elever i hver klasse (og ved flere klasser på trinnet; hvilken dag de ulike klassene kommer).
Gi beskjed hvis det er elever med spesielle behov eller adferd.
Send e-post til elisabeth@geitmyra.no minst 3 dager i forkant av besøket med oppsamlet informasjon om antall + allergier m.m.
Kjære lærere som kommer i følge med klassen,
Velkommen til oss. Vi synes det er stas å få dere på besøk og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!
Vi vil at dere:
Hjelper elevene med å holde vanlig ro og god oppførsel.
Følger med på elevene og på beskjeder som gis fra underviserne.
Er deltagende, ivrige og vitebegjærlig – det smitter!
Er ute sammen med elevene i friminuttene
Sørger for at elevene er snille med hønene. Det er hønseregler utenfor hønsegården.
Bidrar til å samle elevene etter friminuttene.
Er nysgjerrig og interessert i maten.
Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet.
Sørger for at elevene tar vare på uteområdet.
Spør før noen plukker noe i hagen.
Legger mobilen bort. Geitmyra er mobilfri sone for både barn og voksne, viktige beskjeder kan selvfølgelig gis/tas.
Sier ifra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever.
Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!
Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag som dere kan jobbe videre med på skolen!
Evaluering av dagen på Geitmyra: Vi ønsker alltid å forbedre oss og setter stor pris på om du vil fylle ut evalueringsskjemaet etter besøket. Vi sender også dette på e-post i etterkant av besøket hos oss.