Matnyttig matte
Matnyttig matte er et undervisningsopplegg for 4. klasse hvor vi bruker kjøkkenet og matlagingen som utgangspunkt for praktisk matte.
Matematikk er overalt og er grunnlaget for at vi har et hus å bo i, en stol å sitte på, og mat på bordet. Vi bruker matematikk hver gang vi lager mat. Ikke så mye algebra og likninger, men massevis av kunnskap om volum, temperatur, deling, veiing og brøk. Vi må holde styr på hva suppa koster, hvor mye linser vi trenger og skjønne hvordan vi kommer oss fra dl til ml. Ofte lurer vi på hvem som betaler maten vi spiser og får en god prat om lønn, skatt og rettferdighet.
Matlaging er et effektivt verktøy for å vise elevene hva matematikk er i praksis. Det er mye lettere å forstå regning og mengdeforhold når elevene selv kjøper råvarene, veier, blander og tilbereder. Da får de oppleve hva tallene faktisk betyr og hvor godt det smaker.
Undervisningsopplegget omfatter både praktiske og teoretiske oppgaver og øvelser, slik at elevene på en morsom og annerledes måte kan øve seg i ferdighetene i kompetansemålene på 4. trinn. Dette blir en skoledag med mat og matematikk i alle ledd, der vi kommer til å øve på de grunnleggende ferdighetene og tverrfaglige temaene beskrevet i LK20.
Velkommen til en dag full av mestring og nye opplevelser på Geitmyra matkultursenter for barn.
Kompetansemål
Vi lager linsesuppe, knekkebrød og smør og gjennom samtale og praktiske oppgaver kommer vi innom følgende kompetansemål i Mat- og helse (4. trinn), Matematikk, Naturfag og Samfunnsfag.
Mat- og helse
Hva er smak? Lære å sette ord på smak og konsistens.
Ulike tilberedningsmetoder.
Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken.
Knivbruk og kuttemetoder.
Samarbeid og raushet.
Konservering. Snakker om sesong, bærekraftige valg, mangfold og lange tradisjoner.
Borddekking, ramme rundt måltidet.
Måltidet. Bordskikk og verdien av å sitte ned sammen og spise. Hygiene.
Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv lommeboka og miljøet.
Matkultur, matsvinn og mat som identitet. Åpne for diskusjon og samtaler.
Matematikk
Klokka
Temperatur
Hoderegning
Avrunding
Måleenheter
Veiing
Volum/masse
Divisjonsstrategier
Naturfag
Hva er et frø?
Plantedeler
Mangfold
Samfunnsfag
Demokrati, medborgerskap og solidaritet: Hva er forbrukermakt?
Forbruk og økonomi
Samfunnskritisk tenking og sammenhenger
Tverrfaglige temaer
Demokrati og medborgerskap
Folkehelse og livsmestring
Bærekraftig utvikling
Praktisk informasjon
Kurset er et heldagstilbud og varer fra 09:00-14.00 på Geitmyra gård. Hver kursdag er for maks 15 elever (halv klasse) og to lærere (1 lærer + 1 assistent). Én klasse får utdelt to kursdager.
Elevene må ha med seg:
Vann og matpakke til første friminutt. Vi spiser hjemmelagd lunsj ca. kl. 13.00.
Klær etter vær.
Hårstrikk for de som trenger det.
Adressen til Geitmyra gård er Tåsenveien 2, 0462 Oslo. Gården ligger midt mellom Ullevål sykehus og Nordre gravlund.
Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166.
For andre spørsmål: elisabeth@geitmyra.no
Kjøreplan
09.00 Velkommen til Matnyttig matematikk!
En rask gjennomgang av dagen. Hva er matte? Navnerunde. Bli kjent med gården, hvor gammel kan den være? Ser dere noen geometriske former og hvordan har man trengt matte for å kunne lage eller bygge denne gården?
Elevene deles inn i 3 grupper.
09.15 Samling i Bryggerhuset
Håndvask og tar på forstykker.
Vi smaker, veier og måler frøene som skal bli til knekkebrød. Hva er forskjellen på grøt og knekkebrød?
Vi snakker om varme og energi og lager vårt eget smør.
Alle får en liten kopp med grøt, smør og kanel før friminuttet
11.00 Friminutt
Spise matpakke. Trillebårtaxi, stylter og høner.
11.30 Veie-oppgave
Vi skal veie uten vekt for å finne ut hvor mange grønnsaker vi trenger til suppa vi skal lage.
12.00 Matlaging på Bryggerhuset
Vi går grundig igjennom suppeoppskriften.
Alle lager mat.
Veiing, måling, kutteteknikker m.m.
Vasker opp og dekker bord.
12.45 Friminutt mens suppen koker ferdig.
13.00 Vi spiser sammen
Samtale om økonomi. Vi snakker om ukelønn, skatt osv.
Mellom 13.30- 14:00 – Takk for i dag!
Før dere kommer
Les informasjonen godt før dere kommer.
Forbered elevene på at dagen er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted
Gå gjerne gjennom begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressurser med klassen før dere kommer.
Vi anbefaler skolene å sende lærer i mat og helse og kontaktlærer/mattelærer.
Del elevene inn i 2 x 3 arbeidsgrupper.
Det er viktig at dere gir foreldrene beskjed hvis dagen på Geitmyra er lenger enn vanlig skoledag. Vi har så mye vi gjerne vil vise og ha med ungene på!
Send viktig informasjon til oss
Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.
Gi beskjed om antall elever i hver klasse (og ved flere klasser på trinnet; hvilken dag de ulike klassene kommer).
Gi beskjed hvis det er elever med spesielle behov eller adferd.
Send e-post til elisabeth@geitmyra.no minst 3 dager i forkant av besøket med oppsamlet informasjon om antall + allergier m.m.
Kjære lærere som kommer i følge med klassen,
Velkommen til oss. Vi synes det er stas å få dere på besøk og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!
Vi vil at dere:
Hjelper elevene med å holde vanlig ro og god oppførsel.
Følger med på elevene og på beskjeder som gis fra underviserne.
Er deltagende, ivrige og vitebegjærlig – det smitter!
Er ute sammen med elevene i friminuttene
Sørger for at elevene er snille med hønene. Det er hønseregler utenfor hønsegården.
Bidrar til å samle elevene etter friminuttene.
Er nysgjerrig og interessert i maten.
Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet.
Sørger for at elevene tar vare på uteområdet.
Spør før noen plukker noe i hagen.
Legger mobilen bort. Geitmyra er mobilfri sone for både barn og voksne, viktige beskjeder kan selvfølgelig gis/tas.
Sier ifra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever.
Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!
Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag som dere kan jobbe videre med på skolen!
Evaluering av dagen på Geitmyra: Vi ønsker alltid å forbedre oss og setter stor pris på om du vil fylle ut evalueringsskjemaet etter besøket. Vi sender også dette på e-post i etterkant av besøket hos oss.
Vi bruker Geitmyrametoden i vår undervisning
Vi bygger læringen på kortreiste, gode og tilgjengelige råvarer i sesong.
Med praktisk kunnskap skaper vi erfaringer på tvers av fag.
Med engasjert og ærlig formidling utfordrer vi sansene og nysgjerrigheten.
Vi gir barn og unge stort ansvar, så de blir selvstendige forbrukere og handlekraftige medborgere.
Vi kan alltid svare på hvorfor vi gjør som vi gjør.