Tacogryte (5)

Tacogryte er Geitmyra sin versjon av chili sin carne, en gryterett proppet med grønnsaker og bønner og helt uten kjøtt.

Chili sin carne betyr chili uten kjøtt på spansk og smaker helt himmelsk. Retten inneholder både grønnsaker og bønner og er derfor god og mettende. Krydderblandingen minner om "tacokrydder" med mye spisskummen og gjerne tilsatt røkt paprika. Server retten med ris om ønskelig eller et par nachochips eller en bit tortillalefse. Pynt med litt friske korianderblader og en teskje rømme.

Denne oppskriften er til 5 porsjoner.

 

Ingredienser (5)

  • 1 dl sterk kaffe (kok litt kaffe på forhånd)

  • 1 store løk

  • 2 fedd hvitløk

  • 3 ss nøytral olje

  • 2 gulrøtter, ikke skrell dem

  • 1 boks brune bønner, kokte (150 g)

  • 1 boks sorte bønner, kokte (150 g)

  • 1 boks hakka tomater (400 g)

  • 1 ss tomatpure

  • 1 dl røde linser (tørre)

  • 2 dl vann

  • 1 grønn paprika

  • 1 rød paprika

  • ⅓ rød chili

  • ⅓ grønn chili

  • 2 ss krydderblanding (se egen oppskrift)

  • 1 ss kakaopulver (ren kakao, uten sukker)

  • 1 ss brunt sukker

Tilbehør

  • 2 dl fullkornsris, tørr

  • 1 bunt frisk koriander

  • nachochips (2-4 chips/porsjon)

  • 1 boks lettrømme (1 ss/porsjon)

Framgangsmåte

  1. Lag tacokrydder-blandingen, se egen oppskrift

  2. Kok ris etter anvisning på pakken

  3. Lag kaffe

  4. Skrell og finhakk hvitløk

  5. Finhakk chilien, fjern frøene først

  6. Kutt paprika, løk og gulrot i jevnstore biter

  7. Åpne alle boksene

  8. Skyll bønnene i et dørslag i kaldt vann

  9. Varm oljen i grytene

  10. Surr hvitløk og chili i 2 minutter, ha så i resten av grønnsakene og surr til løken er myk

  11. Ha i tomatpure, krydder, linser, kaffe, kakaopulver og sirup og la det surre i 5 minutter

  12. Tilsett vann og hakka tomat og la det småkoke i 30 minutter, rør av og til

  13. Ha i bønnene, rør godt og la dem trekke i 5 minutter til bønnene er varme

  14. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer tacokrydder

  15. Server med ris om ønskelig og/eller et par nacho-chips. Pynt med friske korianderblader og en teskje rømme

 
 

Lag deres egen krydderblanding

 

Ingredienser

  • ½ ts salt

  • 2 ts spisskummen

  • 1 ts oregano

  • 1 ts paprikapulver

  • ½ ts chiliflak

  • ½ ts hel pepper

  • 1 ts korianderfrø

Framgangsmåte

Rist spisskummen, pepper og korianderfrø i en tørr panne til det lukter godt. Bruk en morter og knus alle krydderne til fint pulver. Tilsett paprikapulver til slutt.

TIPS: Lag trippel porsjon (eller mer) når du først er i gang, så har du også til senere. Oppbevar krydderet i et glass eller en lufttett boks.