Spiselige blomster – fest hver dag

Spiselige blomster er ikke bare nydelig og godt, de er også rike på næringsstoffer og antioksidanter. Bruk dem i salaten, på kaken, i suppen, i teen, i isbitene – ja, bruk dem til alt!

Her er noen av de vi dyrker her hos oss:

Sommeraster

Callistephus chinensis

Opprinnelse: Kina, Japan og sentral nordlige deler av Asia

Aster betyr stjerne på gresk og har gitt navnet til disse nydelige, stjerneformede blomstene. De kommer i mange farger og blomstrer på sensommeren. Sommerfuglene og biene liker dem veldig godt. De er ganske enkle å dyrke og trives godt med sol og godt drenert jord.

Sommeraster

Løvemunn 

Antirrhinum 

Opprinnelse: Vestre Middelhavsområdet

Løvemunn er kjent for sine fargerike og unike blomster. Hvis du ser på blomstene, kan du se at de ligner på en liten løvemunn som åpner og lukker seg når du klemmer på sidene. De finnes i mange farger og blomstrer vanligvis om sommeren og tidlig på høsten. Biene og sommerfuglene elsker de nektarrike blomstene!

Løvemunn

Svartfrø

Nigella sativa

Opprinnelse: Midtøsten, Vest- og Sentral-Asia 

Svartfrø blir også kalt Jomfruen i det grønne og er en vakker blomst som tilhører Ranunculaceae-familien. Blomsten er kjent for sine spesielle blåfargede blomster og dekorative frøkapsler. Frøene har en pepperaktig smak.

Både frøene og oljen fra frøene er blitt brukt som medisin i århundrer – mot infeksjoner, forkjølelse og fordøyelsesproblemer. 

De brukes i matlaging over hele verden. Prøv dem i gryteretter, brød eller salater. 

Svartfrø

Blomkarse 

Tropaeolum majus

Opprinnelse: Sør-Amerika 

Blomkarse er en fargerik og spiselig blomst som tilhører kaprifolfamilien. Den er kjent for sine lyseblomstrede blomster og runde, skjoldformede blader. Blomkarse har en pepperaktig smak og ser helt fabelaktig ut. I tillegg til blomstene, er også bladene og frøene  spiselige og kan brukes i matlagingen. Bladene kan puttes i salater eller pesto, mens frøene kan syltes og brukes som en erstatning for kapers.

Blomkarse

Agurkurt

Borago officinalis

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Agurkurt har stjerneformede og blå blomster. De kan brukes til å dekorere salater, desserter og drikkevarer. Blomstene er også populære i urtete og kan kandiseres for å dekorere kaker. Bladene er grove og kan brukes ferske i salater eller som garnityr. De har en mild smak som minner om agurk.

Agurkurt er kjent for å tiltrekke seg bier og andre pollinerende insekter, noe som gjør den til en nyttig plante i hager for å fremme pollinering. Den har vært brukt siden antikken både i matlaging og medisin. Den har blitt verdsatt for sine mange bruksområder og sin evne til å forbedre helsen.

Agurkurt

Andre spiselige blomster

Rødkløver
Hvitkløver
Nellik
Roser
Markjordbær
Kattost
Ringblomst
Syrin
Fioler
Geitrams
Kornblomst

Rødkløver

Geitrams

Vær nøye med at blomstene du skal spise, ikke er sprøytet med kemikalier. Det beste er å dyrke dine egne eller kjøpe dem fra pålitelige kilder som selger matkvalitetblomster. Og husk alltid å sjekke om blomstene du planlegger å spise faktisk er spiselige.

Hva med å strø litt blomster over sommerens grillmat?

Eller lag nydelige isbiter.

Pynt suppa med geitrams


Juniorkokkene i Ringsaker pynter med blomster