Matglede på Etter skoletid

– Fisk på bål har blitt favorittretten min, og sushi. Det er så mye godt vi har laget, jeg har egentlig likt alt, forteller Sofie (11). Sofie deltar på Geitmyras Etter skoletid-tilbud i Kristiansand.  Hun går på Todda skole og hver onsdag tar hun følge med et par andre elever til Odderøya for å leke og lage mat på Geitmyra. 

– Maten smaker mye bedre her på Geitmyra. Alt er laget med gode råvarer og naturlige ingredienser, noen ting plukker vi selv, som urter fra hagen, forteller Sofie.

 

Torsk er for øyeblikket er favorittfisken til Sofie.

Tenk at jeg ikke likte fisk, og nå er det det beste jeg vet og aller helst vil ha til middag.
— Sofie (11)
 

På det blå kjøkkenet på Geitmyra Kristiansand strømmer det latinske rytmer ut fra høyttaleren. Det er meksikansk på menyen denne dagen og barna jobber entusiastisk med å klargjøre dagens måltid. De steker tortillalefser på takke og Geitmyras fiskeekspert, Marcus, viser hvordan man fileterer fisk. Det er ikke så vanskelig når man lærer av en mester! Juniorkokk Fabian viser hvordan man lager hjemmelaget tacokrydder. – Lager du tacokrydderet selv kan du få det akkurat sånn som du vil og det smaker mye bedre.

– Etter skoletid er en sosial møteplass for elever på 6.trinn, med fokus på matlaging, lek og hyggelig samvær. Tilbudet er på onsdager fra kl.13.30-16.30 og det er helt gratis, forteller Tessa som er prosjektleder på Geitmyra Kristiansand. – Man melder seg på for hele semesteret og det gjør at vi blir en fast og sammensveiset gjeng som lager mat sammen. Det skaper et ekstra godt miljø og mye læring for barna som kommer hit, sier Tessa.

Flere av barna på Etter skoletid mente at de ikke likte grønnsaker før.

Nå fyller grønnsakene hele tallerkenen og de blir spist opp.

Fiskefiletering, skjæring av torsketunger og det å kjenne igjen forskjellige fiskearter er noe av det barna har lært dette semesteret. De har også lært å lage mat fra bunn av – og selvfølgelig å smake på nye ting!  – Etter at jeg begynte på Etter skoletid lager jeg mye mat hjemme. Av og til er det jeg som lager middag til hele familien. Da lager jeg gjerne noe vi allerede har lagd her, forteller Sofie. – Tenk at jeg ikke likte fisk, og nå er det det beste jeg vet og aller helst vil ha til middag, smiler hun.