– Tenk at all denne deilige maten egentlig var på vei i søpla!
Fikk du med deg byens mest bærekraftige lunsj i helgen? Ungdommer fra bydel Sagene og bydel St.Hanshaugen serverte gratis lunsj til stor begeistring for alle oppmøtte og forbipasserende på Gråbeinsletta og i Stensparken på lørdag.
På menyen stod overskuddsmat. Det vil si mat som egentlig var på vei i søpla, men som ble reddet og spist i stedet. – Vi har samlet inn varer fra Gutta på Haugen, Kolibri kolonial, Åpent Bakeri og Kiwi. Typisk for varene er at de har gått ut på dato, og grønnsakene vi fikk var litt for slitne til at de kan selges i butikk, men fullt spiselige likevel, forteller Andrea som er utdannet juniorkokk på Geitmyra matkultursenter for barn og jobber som kafevert på ungdomshuset Huset på Haugen på toppen av Stensparken.
Hver dag kaster vi 300 000 brød i søpla. Over 100.000 av disse brødene kastes daglig i butikkene, mens husholdninger kaster rundt 170.000 brød. Det viser tall fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus). – Det finnes mye godt man kan lage av gammelt brød. Vi har blant annet laget en brødsuppe med krutonger til, et slags hjemmelaget hvitløks- og ostesmørbrød og en veldig god og populær brødpudding - den passer til dessert, presenterer juniorkokk og kafevert på Huset på Haugen Albert.
– Vi håper med dette å både glede og mette magene til de oppmøtte med denne deilige maten, men enda bedre er det om vi også inspirerer til å kaste mindre mat og spise opp maten sin, forteller Selje Lyngset som er prosjektleder for Juniorkokk i jobb og har hjulpet ungdommene med å arrangere overskuddsbordet.
– Wow, nesten som å være på restaurant, det var supergodt, det må vi prøve å lage selv en gang, sier en av de tilfeldig forbipasserende som får servert okonomiyaki til lunsj denne dagen. Okonomiyaki er en japansk pannekake, eller omelett, med mye kål, krydder og grønnsaker. – I denne røra har vi hatt oppi grønnsaker som så litt slitne ut, men det gjør ingenting for smaken, forteller juniorkokk Ovedie som står og steker pannekakene på takke.
Flesteparten av de som tok turen innom Huset på Haugen var tilfeldig forbipasserende, men noen hadde hørt om arrangementet i forkant. – Vi så en plakat om at det skulle være overskuddsbord og tenkte med det at vi skulle gå for en bærekraftig lunsj i dag, og så var det i tillegg supergodt, sier en av de unge lunsjgjestene som hadde planlagt å ta dagens lunsj på overskuddsbordet.