– Endelig blir det matkultursenter for barn i Tønsberg!
Rett før påske ble avtalen om et matkultursenter i Tønsberg endelig underskrevet. – Det har vært en lang prosess. Det har vært viktig for oss å sørge for god forankring, og god regulering av området som skal brukes. Vi er veldig glade for at dere nå er her hos oss, og vi gleder oss til dere er på plass, sier kommunedirektøren i Tønsberg, Egil Johansen.
Matkultursenteret skal etableres i villa Løkken som ligger under Slottsfjellet mot Farmannsveien. Dagens kjøkken, to stuer og et soverom gjøres om til undervisningslokaler og flerbruksrom, men med fokus på å beholde Løkken mest mulig slik det fremstår i dag.
Mestring og matglede
På Geitmyra matkultursenter for barn er det barna som er hovedpersonene. De lager maten selv og opplever at de får det til og de lærer hvor maten kommer fra ved å smake, lukte, kutte og koke. Mestringen og matgleden er viktig.
Geitmyras ulike sentre opererer med samme grunnholdning og metodikk i bunn, men har sin egen identitet og forankring i lokalsamfunnet og til de lokale mattradisjonene. – Her blir det kokegrop, matlaging på bål og eksotiske krydder som kom til byen for hundrevis av år siden, forteller Kine entusiastisk. Helt siden forslaget om et senter i Tønsberg kom på blokka, har hun brukt mye tid på å sette seg inn i historisk matlaging.
Den praktiske undervisningen knyttes sammen med andre teoretiske fag som språk, historie, geografi, matematikk og kjemi. Alle sjetteklassingene i Tønsberg kommune skal få muligheten til å være på Geitmyra i en hel uke. Undervisningen bygges rundt kompetansemålene i mat og helse. Temaene varierer etter sesong. – Hele tiden sniker vi inn kunnskap om samfunnsfag, språk, naturfag og matematikk i undervisningen. Når elevene måler og veier råvarene og når de henter egg i hønsegården, lærer de om de store sammenhengene gjennom egne erfaringer, forteller Kine.
Rekruttering til matindustrien
Geitmyra har også prosjekter som Juniorkokk i jobb og Læring for næring – Morgendagens mat. Sistnevnte har som mål å vise ungdommen hvor attraktiv matbransjen er, og ikke minst hvor gøy det er å jobbe med mat. Næringssjefen for Tønsberg kommune, Øystein Hjørnevik, mener satsingen har mange ringvirkninger for Tønsberg. – Dette er viktig for omdømmet til plassen vår, og har verdi for næringslivet vårt. Mat skaper mange arbeidsplasser på jordene og industrien, og det er viktig for oss å vise det frem. Spesielt kan dette være med på å rekruttere inn til bransjen, og det kan også løfte omdømmet til plassen vår. Vi opplever et stort engasjement fra det lokale næringslivet rundt dette. – Dette er noe av det viktigste som er gjort for matindustrien i regionen de siste 20 årene. Det blir et skikkelig løft, sier Åsmund Bjertnæs fra Bjertnæs og Hoel.
– Å rekruttere til matindustrien er viktig. Noen skal lage maten i framtida også, sier Kine. – Nærmere 30% av grønnsakene vi produserer i Norge kommer fra regionen. Likevel er trenden her som i resten av landet: Antall unge som velger videregående utdanning innen matfag er nedadgående. Det er ikke mye hjelp å ha bønder som produserer fantastiske råvarer, hvis vi ikke har folk som kan videreforedle råvarene. Derfor er det viktig å øke rekrutteringen til bransjen, så vi kan gjøre den norske maten enda bedre og ha et kortreist, godt og bærekraftig mattilbud til forbrukerne i landet. Vi håper at Geitmyra Tønsberg kan fungere som et vindu mot matindustrien og produsentene i Vestfold og Telemark, fortsetter Kine.
Grønn, matglad oase
Går det som Geitmyra og Kine ønsker, blir det full aktivitet på Løkken gård fra 2023. – Vi skal fylle hus og hage med matglede, historie, kunnskap og entusiasme. Vi skal dyrke, høste, lære og smake. Vi jobber for å pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer til oss. Og vi vet at barn kan lage mat, de tør å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet. Det blir skoleundervisning, matkurs og åpne arrangementer. Den praktfulle hagen på Løkken skal være åpen for alle, og det skal bugne av spennende, historiske og nyttige vekster. Vi lager en grønn, matglad oase med fokus på barn og ungdom. Vi gleder oss veldig, sier Kine.