Grønn dag – litt oftere!

Å velge bort kjøtt av og til handler om solidaritet, global matsikkerhet og miljø, så vel som dyrevelferd og folkehelse. 

På Geitmyra prøver vi å være bevisste på hvilke råvarer vi bruker, både at de helst skal være i sesong og at de er bærekraftige. Går det an å bytte ut langreiste, ressurskrevende ingredienser med noe som er mer kortreist eller som er dyrket i Norge? Ofte kan vi bruke byggryn i stedet for ris, for eksempel. 

Sjekk dette! Og alt kan spises!

En av de morsomste tingene med å lage mat, er å oppdage at vi kan selv lage mat vi ellers alltid pleier å kjøpe i butikken. Et godt eksempel på det er taco. På Geitmyra lager vi taco med hjemmelagde sauser og annet tilbehør. Gjerne med masse chili og tacokrydder barna har blandet selv. Det er morsomt å smake seg fram til en krydderfavoritt. Og hva med å lage tacoen med rotfrukt, belgfrukt og sopp. I stedet for guacamole, kan dere lage Geitmyras ertomole og spise tacoen i sprø salatblader. Frisk og supergodt! 

Prøv et par kjøttfrie dager i uka. Det er lettere enn dere tror! 

Her er noen av våre beste oppskrifter

Vegetartaco

Taco er en morsom måte både å lage og spise mat på. Typisk for et godt tacomåltid er at man setter fram for eksempel friske og sylta grønnsaker, fruktbiter, bønner, ost, og gjerne også stekt kjøtt eller fisk hvis man vil. Oppskriftene her har bønner og erter som hovedingrediens, noe som gjør at maten ikke bare er god i smaken, den er også god for jorda. Belgfrukter er nemlig klimavennlig mat, i tillegg til å være proteinrikt og dermed et godt alternativ til kjøtt.

Linsesuppe

Denne linsesuppa er populær blant både barn og voksne, proppfull av næring og deilige krydder. Her har vi også pynta med litt ekstra yoghurt, chilli og stjerneanis.

Khichdi med raita

I India og Pakistan er khichdi, en mildt krydret blanding av ris og linser, gjerne blant det første babyer spiser av fast føde. Khichdi blir gjerne servert til frokost eller lunsj. Svarte linser er velegnet om de er uten skall og splittet, da de er blant de mest næringsrike av linsesortene. Røde linser er også bra. De har en mild pepperaktig smak og koker lett i stykker, noe som er en fordel for de minste matsmakerne.

Japanske pannekaker

Okonomiyaki er en japansk pannekake med finsnittet kål og revet gulrot. På Geitmyra serverer vi den med hurtigkimchi, hoisinsaus, majones og pynter med litt ristet sesamfrø og vårløk på toppen.

Bakt gresskar med krydder og frisk yoghurtdressing

Mykt og sprøtt. Krydret og søtt. Og med en frisk og syrlig yoghurtdressing. Har du smakt denne retten én gang, vil du alltid lengte etter mer