Geitmyras sommerskolebuffet

Hjemmelaget yoghurt er populært!

Alle barn elsker buffet. Å få lov til å velge, smake og forsyne seg på nytt. Og på nytt. På sommerskolen lager vi buffet på torsdager. Da har barna forberedt seg hele uka med å speke, bake og riste. Her er barnas sommerbuffet!

Hjemmelaget røkelaks

Helt siden steinalderen har vi røkt laks i Norge. Det å røyke laks var en av de vanligste måtene å ta vare på den slik at den holdt seg lenge, men nå gjør vi det mest fordi det smaker godt.

Vi skiller mellom kaldrøyking og varmrøyking. Når vi kaldrøyker, forblir fisken rå. Temperaturen må være under 29 grader. Når vi varmrøyker, ligger temperaturen et sted mellom 70 og 80 grader. Da blir fisken bakt i tillegg til å få det smakfulle røyklaget rundt seg. Vi skal varmrøke. Det er best å røke fete fiskeslag som makrell, kveite, brisling og sild.

Ingredienser

1 lakseside med skinn (1,2-1,5 kg)
200 g salt
50 g sukker 

Framgangsmåte

  1. Bland salt og sukker. Trekk ut de fiskebeina du kan kjenne med fingrene med en pinsett eller knipetang. Skyll fisken, og tørk godt av den. 

  2. Legg fisken med skinnsiden ned i formen og dekk den med salt- og sukkerblandingen. La saltlaget være tynnere mot halepartiet på fisken, der blir fisken

  3.  lett for salt. Dekk med plastfolie. 

  4. La stå i kjøleskapet i 2-3 dager. Jo lenger den står, dess saltere blir det.

  5. Når fisken kjennes fast og har en passelig saltsmak, vasker du av alt salt og sukker, og tørker godt av den. Da henger røyken bedre fast på fisken.

  6. Tenn opp røykeskap/-rom i god tid, slik at det produseres rikelig med røyk.

  7. Heng inn fisken, og lukk døren. Sjekk stadig at det kommer godt med røyk inn i røykekammeret, og etterfyll røykespon hvis nødvendig.

  8. Heng fisken i røykskapet etter en krok, eller legg den på en rist. En normal lakse-side vil trenge minst 2 1⁄2 time i røykeren, kanskje opp til 5 timer.

  9. Skjær gjerne av smaksprøver underveis for å sjekke om det er passe røyk-smak. Hold øye med temperaturen, slik at den ikke blir for høy om du vil at fisken skal være kaldrøkt.

Frukt, grønt og hjemmerøyka laks.

Glassnudelsalat med dressing

1 vårløk
1 paprika
1 pakke sukkererter
200 g glassnudler
1 fedd hvitløk
2 ss østerssaus
2 ss søt chilisaus
2 ss soyasaus
1 ss hakket ingefær

Framgangsmåte

  1. Kutt og wok grønnsakene. Avkjøl.

  2. Rør sammen sausen.

  3. Lag nudlene etter anvisning på pakken.

  4. Bland sammen og smak! 

Hjemmelaget yoghurt  

Å lage sin egen yoghurt er ikke vanskelig. Du trenger melk, tid og bakterier. Melkesyrebakteriene Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus spiser melkesukkeret og lager et surt miljø i melken, så skadelige bakterier ikke trives. Det øker holdbarheten. I tillegg smaker det godt og er bra for fordøyelsen.

Ingredienser  

(til ca. 1 liter yoghurt)

1 l melk
4 ss yoghurt naturell 

Framgangsmåte

  1. Ha melken i en gryte og varm den til den er fingervarm, rundt 37 grader. 

  2. Rør forsiktig inn én og én spiseskje yoghurt.

  3. La blandingen stå i ro med lokk på over natten (6-8 timer) på et lunt sted. Ikke dytt på gryten eller rør i den. Da er det ikke sikkert den stivner.

  4. Når yoghurten er ferdig, setter du den kaldt. Den holder i minst 4-5 dager. Vil du ha den tykkere, så sett den til avrenning natta over. Mysen kan du bruke til å lage prim med eller ha i brøddeigen.

Hjemmelaget kremost

Det er mulig å lage mange typer ost hjemme. På Geitmyra lager vi kremost av yoghurten og tilsetter det vi måtte ønske av smak. Det er gøy å smake til. Test ut forskjellige varianter. Her finner dere oppskriften.

Kremost med ulike smaker

Hjemmelaget prim

Prim er gamledagers godteri, rett og slett en slags karamell som er laget av sukkeret i melka. Etter at vi har sil av yoghurten til osten, sitter vi igjen med myse. Når vi koker mysen, fordamper vannet og melkesukkeret begynner å karamellisere seg. Her finner dere oppskriften.

Hjemmelaget prim. Nesten som godteri!

Hjemmelaget majones 

Majones er egentlig en umulighet, en blanding av blant annet vann og olje. Vanligvis vil de to skille seg, oljen legger seg oppå vannet. Men eggeplommen inneholder et stoff – lecitin – som binder oljen og vannet. Hemmeligheten med å lage en god majones er å piske inn oljen litt etter litt. Hvis man heller for mye av gangen, «sprekker» majonesen. Hvis det skjer, kan du piske sammen en ny eggeplomme i en ren bolle, og tilsette den sprukne majonesen i små dråper.

Ingredienser 

Til 4 personer
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
2 ts saft fra sitron eller hvitvinseddik
½ ts salt
2 dl nøytral matolje, for eksempel solsikkeolje 

NB! Olje og egg må ha samme temperatur – helst romtemperatur!

Framgangsmåte  

  1. Knekk egget i en bolle og skill plommen fra hviten. Du skal kun bruke eggeplommen. 

  2. Pisk eggeplommen sammen med sennep, salt og sitronsaft eller eddik. 

  3. Hell i en dråpe olje og pisk inntil oljen har blitt pisket helt inn. Tilsett en og en dråpe til. Etter hvert kan du begynne å tilsette oljen i en tynn stråle. Men ikke stress – det skal ta litt tid. 

  4. Etter kort tid forandrer massen struktur og blir tykk og lysegul. Smak!

Kaldhevet brød

Brød uten elting? Nesten for godt til å være sant. Men det er godt. Og sant. Gjær er levende sopp. Den trenger mat, vann og oksygen for å leve. I en deig får den stivelsen fra melet. Gjæret puster ut gass og gassen gjør at deigen hever seg. Det beste og saftigste brødet får vi ved å bruke lite gjær og heller la deigen få ekstra tid til å heve. En deig som står lenge, trenger mindre arbeid i form av knaing og elting. Her finner dere oppskriften,

Geitmyras superbrød