Gresskarsmil, kunnskapsbonanza og god stemning på Barnas store gresskarfest

Gresskarsmil

Over 3500 små og store fant veien til Barnas store gresskarfest lørdag. – Vi vil vise barna at gresskar også er mat og ikke bare Halloween-pynt, forteller Mona Ek ved Geitmyra matkultursenter for barn. 

Gresskar på menyen

Festen gikk av stabelen i Oslo, Kristiansand, Trondheim og Ringsaker. Barna fikk se, kjenne, lage og smake på gresskar i alle mulige former. Gresskarsuppe med gresskarkjerner, gresskarlapper med gresskarsyltetøy, gresskarsmoothie og gresskargnocchi. 

Daglig leder for Geitmyra matkultursenter, Eivind Løvdal og juniorkokk William serverer suppe.

Flere tusen gnocchier ble rullet av små barnehender denne lørdagen. – Gnocchi er en type pasta som vanligvis lages med potet. Men den kan helt fint lages med gresskar. Da får du deilige pastaputer med en fin, oransje farge og en super rett for å bruke opp gresskar fra Halloween, forteller Kine Bekkengen som siden torsdag hadde jobbet med den perfekte oppskriften

Det skumleste 

På Geitmyra Kristiansand jobbet 25 frivillige for å lage den aller beste gresskarfesten. – Vi hadde tretten ulike gresskarstasjoner og vi hadde ikke klart oss uten hjelp fra de frivillige. Og jeg tror de koste seg like mye som oss, forteller Helene Isaksen, avdelingsleder for Geitmyra Kristiansand. Over 1000 besøkte festen og fikk smake på gresskarpizza og -pinnebrød, blant annet. I Kristiansand kunne barna også få med seg den blå, skumle etasjen med blodpannekaker og bli kjent med fiskeøyne, elghjerte og griseører. – Vi vil at barna skal bli kjent med hele dyret. Det ble en terningkast 6-fest, sier Helene. 

Strålende sol og glade frivillige i Kristiansand

Umami 

I Trondheim måtte barna gjennom en egen smaksløype. Barna fikk smake søtt (gresskar med egenprodusert honning), surt (sylta gresskar), salt (saltbakt Halloween-gresskar), bittert (gresskarkjerner) og de ble også introdusert for den femte gunnsmaken, umami (gresskar bakt med tørka tare).

– Vi ønsker at barna skal bli kjent med grunnsmakene og utfordres litt. Ved å kunne mer om smak, tør de å smake på flere ting, forteller Trond Åm, daglig leder for Geitmyra Credo.

Etter smaksintoduksjonen ble barna sendt videre og fikk smake på blant annet gresskartaco og gresskarsalat med gresskarhummus.

Nysgjerrighet gir kunnskap 

– Nysgjerrighet gir kunnskap, sier avdelingsleder for Geitmyra Ringsaker, Gyro Knutsdotter Homme. På gården i Brumunddal lagde barna gresskarpasta og fikk smake på gresskarchips. – Det er så fint at barna får mulighet til å bli kjent med nye smaker og muligheter for bruk av de ressursene vi har, sa en av de mange besøkende. 

Barna fikk kjenne, se, lukte og smake på gresskarene.

Dette ble akkurat så gøy og lærerikt som vi ønsket oss. Jeg tror mange ble overrasket over hvor mye det faktisk er mulig å lage av gresskaret. sier Mona. – Og nå håper vi folk tar med seg kunnskapen hjem og omsetter den til god og bærekraftig mat, avslutter hun. 

Gresskarkunst på høyt nivå med Emil Hauge.

Barna fikk lage sitt eget krydder.

Superpopulære gresskarlapper!

Mange fant veien til Geitmyra matkultursenter på lørdag.