Kines gresskargnocchi

På gresskarfesten ble det rullet tusenvis av gnocchi!

Gnocchi utales Njåkki og er en type pasta som vanligvis lages med potet. Men den kan helt fint lages med gresskar, da får du deilige pastaputer med en fin oransje farge og en super rett for å bruke opp gresskar fra halloween. 

Ingredienser

til 6 personer

  • 500 g bakt gresskar, matgreskar som hokkaido er best egnet

  • 1 eggeplomme

  • 2 dl fint mel, ta det du har i skapet 

  • 1 ts salt

  • Litt mel til utbakingen av gnocchi

  • Litt nøytral olje

  • ½ sitron

  • 2 ss finhakket gressløk

  • 1 ss smør til steking (kan byttes ut med olje)

 

Tips:

  • Matgresskar er best egnet fordi de ikke avgir så mye væske. Rød hokkaido kan bakes med skall, det smaker godt og gir en enda mer intens farge.

  • Tilsett de smakene du liker, som hvitløk, chili eller ferske urter.

Lag en stor oppskrift, gnocchiene kan fryses både før og etter koking. Så kan du ta opp så mye som du trenger til middag. Rester er kjempegodt i matpakka!
— Kines gnocchi-tips

Utstyrsliste

Skjærefjøl, kniv, stekebrett, litermål, teskje, gryte, hulløse, stekepanne, stekespade.

Kine viser barna hvordan skikkelig gresskargnocchi smaker

Framgangsmåte

Gnocchi-deig

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.

  2. Skrell (hvis det er nødvendig) og vask gresskar, kutt i store biter og bak det i ovn ca 45 minutter.

  3. Ta ut de ferdige gresskarene og la de dampe av seg og avkjøle litt. 

  4. Mos gresskarene i en bolle, avkjøl mosen så du kan ta på den. 

  5. Skill egget, plommene og hviten hver for seg. Eggehviten kan du bruke til en annen spennende rett. 

  6. Rør eggeplommen inn i gresskarmosen, tilsett ⅔ av melet og kna til en deig. Tilsett resten av melet ved behov. Deigen skal bli litt fast (nesten som plastelina).

  7. Tilsett salt på slutten og kna det godt inn.

  8. Sett deigen i kjøleskap i minst 2 timer, gjerne over natten.

Utrulling, koking og steking

  1. Ha vann i en stor kjele, tilsett ½ ss salt per liter vann, og kok opp.

  2. Strø godt med mel på bordet og gni hendene inn med mel.

  3. Ta en bit gnocchideig og rull til en pølse som er 1cm i diameter. Kutt pølsen i biter, ca 1-2 cm store. Legg de på et bakepapir med litt mel. Tips: Pass på å ikke bruke for mye mel når du baker ut, da vil gnocchien sprekke eller smuldre opp når du koker den. Prøv deg litt frem, her må vi øve litt for å finne rett konsistens. Kok et par gnocchi for å testsmake underveis.

  4. Legg de ferdige gnocchiene forsiktig ned i kokende vann. La de småkoke 3-4 minutter, gnocchien er ferdig når den flyter opp. Ta opp bitene med en hulløse og legg i en bolle.

  5. Tilsett litt olje.  

  6. Sett stekeparmen på høy varme.

  7. Smelt smøret i pannen, tilsett gnocchi. Ikke ha i mer enn et lag i pannen.

  8. Stek gnocchiene til de får en fin sprø flate, snu underveis.

  9. Hell over litt sitronsaft og hakket gressløk.

  10. Spis og kos dere!


Potetgnocchi

Gnocchi di patate

Di patate betyr at den er laget av potet. Denne potetpastaen er ofte å finne på menyen i Italia. Nå kan du lære hvordan du kan lage disse små potetballene! Det er veldig viktig å koke potetene uten salt – hvis ikke kan gnocchiene lett bli for faste. 

Her finner du oppskriften på gnocchi di patate.

OppskrifterMona Ekgresskar