Kampen mot matsvinn

Visste du at ⅓ av all mat som produseres, faktisk kastes?

På Geitmyra Credo prøver vi å ta tak i dette komplekse problemet på en konkret måte. 2 ganger i uka får elevene hente en pose med frukt og grønt som skal kastes! (Tusen takk til Coop Extra Lilleby.) Kanskje er én av druene i pakka muggen, eller det er en liten brun flekk på sellerirota. Dette er produkter som er for dårlige til å selge - men som vi kan utnytte og lære masse av!

 
Smoothie laget på matvarer som ellers ville havnet i søpla.

Smoothie laget på matvarer som ellers ville havnet i søpla.

 

Elevene blir også oppfordret til å ta med en matvare hjemmefra som nærmer seg kaste-stadiet. Alle disse matvarene setter i gang både artige og gode diskusjoner om matsvinn og matredding!

 
Ungdommene diskuterer matsvinn og matredding
 

Og selvfølgelig smaker vi på mye av det - vi kan jo faktisk stole på sansene våre i stor grad. Det beste av alt er den kreative smoothie-produksjonen disse matvarene setter i gang!

 
Elevene lærer å stole på sansene. Noen matvarer som har gått ut på dato er fullt spiselige, andre er det ikke. Det meste kan man se og lukte seg fram til, som for eksempel denne surstrømmingen som måtte åpnes utendørs.

Elevene lærer å stole på sansene. Noen matvarer som har gått ut på dato er fullt spiselige, andre er det ikke. Det meste kan man se og lukte seg fram til, som for eksempel denne surstrømmingen som måtte åpnes utendørs.