Fiskepinner (300)

Fiskepinner med ovnsbakte rotgrønnsaker og majones

Panert fisk er noe de fleste barn liker. Vi serverer ovnsbakte rotgrønnsaker og hjemmelaga majones til. Å lage majones selv høres kanskje vanskelig ut, men det er ganske enkelt og veldig kult å kunne! Majonesen kan serveres som den er eller smakes til med hvitløk eller krydder. Når rotgrønnsakene stekes i ovnen blir de søtere, stek dem hardt da blir de sprø og gode å dyppe i majonesen.

 

Ingredienser (300)

Fiskepinner

  • 2,5 kg polenta

  • 15 kg sei (40 g pr/elev)

  • Salt og pepper

  • 5 dl rapsolje til steking

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker

  • 4 kg rødbeter eller annen bete/rot

  • 5 kg gulrøtter

  • 4 kg kålrot

  • 5 kg poteter

  • 5 dl olivenolje

  • Salt og pepper

Framgangsmåte

Fiskepinner

  1. Kutt fiskefiletene i passende biter, legg i en bolle

  2. Ha polenta sammen med litt salt, pepper og olje i små plastposer

  3. Ha 10-12 fiskebiter i posen av gangen og rist litt på den så alle bitene blir dekket av polenta

  4. Legg fiskebitene på stekebrett

  5. Stek fisken på 200 grader til den er gyllen og sprø, ca 8 minutter

Ovnsbakte rotgrønnsaker

  1. Sett ovnen på 225 grader

  2. Ha bakepapir i langpannene

  3. Vask og skrell beter og kålrot

  4. Skjær alle grønnsakene i ca. like store biter.

  5. Legg grønnsakene i langpanner etter hvert som du kutter dem opp

  6. Ha over olivenolje og nykvernet pepper

  7. Bak grønnsakene i ovnen til de er møre. Det vil ta ca 30-45 minutter avhengig av størrelsen på bitene. Luft ut damp en gang i blant.

  8. Vend grønnsakene med en stekespade halvveis i streikeperioden. Vær forsiktig når du åpner ovnsdøra, for dampen som kommer ut er veldig varm.

  9. Når grønnsakene er ferdige, kan du ha på litt salt

 

Lag deres egen majones

Majones er en emulsjon mellom vannet i eggeplommen og oljen. Dette lar seg bare gjøre takket være et protein som heter lecitin og bare om oljen piskes inn litt om gangen. Det er viktig at olje og egg har samme temperatur – helst romtemperatur!

 
 

Ingredienser (300)

  • 9 eggeplommer fordelt i tre boller

  • 9 ts sennep, helst dijonsennep, 3 ts i hver bolle

  • 9 ts sitronsaft eller hvitvinseddik, 3 ts i hver bolle

  • ¼ ts salt til hver bolle

  • 3 x 6,5 dl matolje

Framgangsmåte

  1. Knekk eggene i en bolle og ta ut eggeplommen

  2. Pisk eggeplommen sammen med sennep, sitronsaft eller eddik, og salt.

  3. Hell i noen dråper olje og pisk til oljen er pisket helt inn. Tilsett litt og litt olje til mens du pisker.

  4. Etter hvert kan du begynne å tilsette oljen i en tynn stråle. Men ikke stress – det skal ta litt tid.

  5. Etter kort tid forandrer massen struktur og blir tykk og lys gul.

  6. La barna smake til med salt og sitron til slutt!

Blir majonesen for tykk kan man spe med et par spiseskjeer vann.

Tips!

Tilsetter du noen hvitløksfedd i majonesen, får du en deilig saus som heter aioli.

 
592A6525.jpg

Tips!

Tilsetter du noen hvitløksfedd i majonesen, får du en deilig saus som heter aioli.