Bidos – samisk reindyrsgryte

Bidos – samisk reindyrsgryte

Bidos – biđos – er en tradisjonell samisk reinsdyrgryte og regnes som samefolkets nasjonalrett. Server bidos rykende varm med nystekt gahkko (samisk brød) og rørte tyttebær.

Når samefolket inviterer til fest, er reinsdyrkjøtt selvsagt på menyen – og i følge tradisjonen kan en samisk bryllupsfest vare i tre hele dager, slik at alle får mulighet til å delta.

Til bidos brukes ofte lår eller bog fra reinsdyret, men også reinhjerte er en vanlig ingrediens. Hjertet regnes som en edel del av dyret og smaker fantastisk enten det er stekt, kokt, speket eller røkt. Gryten får koke lenge, slik at kjøttet blir ekstra mørt og smakfullt.

Ingredienser til 4 personer

  • 800 g reinsdyrkjøtt

  • 4 ss smør

  • 4 ss mel

  • 2 gulrøtter

  • 2 poteter

  • 1 stor løk

  • 1 ts salt

  • Vann


Framgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i store terninger og legg det i en bolle.

  2. Ha mel, salt og pepper over reinsdyrkjøttet og bland det godt sammen.

  3. Skrell og kutt løk, potet og gulrot i grove biter. Legg til siden.

  4. Mål opp 1 liter vann og sett det klart på arbeidsbenken.

  5. Ha smøret i en gryte, og sett platen på fullt.

  6. Legg kjøttet i gryten når smøret er blitt varmt, og skru ned temperaturen til middels varme. Pass på så melet ikke brenner seg! Rør jevnlig.

  7. Når kjøttet er blitt gyllent, så tilsetter du vannet og grønnsakene. Vannet skal dekke kjøtt og grønnsaker, så tilsett mer om det trengs.

  8. La det stå og småkoke cirka 1 time.

  9. Smak til med salt og pepper.

  10.  Servér bidos i dype skåler med nybakt gahkko og rørte tyttebær.


Mona Eksamisk, kjøttgryte, bidos