Gahkko – samisk brød med en rik historie
Smak på ordet gahkko – det betyr brød på samisk. Gahkko er små, myke brød stekt i panne, laget av rug og hvete. De passer like godt til middagen som til turmat, og har en historie som strekker seg flere hundre år tilbake.
Korn har aldri vokst naturlig i Sápmi, men på 1700-tallet brakte pomorene – et russisk folkeslag – mel og korn til Nord-Norge. Handelen mellom pomorene og nordmenn var livsviktig, spesielt i tider med krig og forsyningssvikt. Fisk ble byttet mot rugmel, og på 1800-tallet ankom over 300 pomorskuter årlig til Nord-Norge. Samhandlingen var så viktig at det oppstod et eget språk – russenorsk, også kalt «handelsspråket».
Gahkko er et brød med både smak og historie – perfekt å spise med smør, ost og som tilbehør til bidos!
Ingredienser til 12 brød
3 ½ dl melk eller vann
½ pk fersk gjær
½ dl olje
1 ½ ss sirup
100 g rugmel
400 g hvetemel
Framgangsmåte
Ha rugmel og hvetemel i en bakebolle.
Løs gjæren opp i melken. Ha i olje.
Ha sirup og melkeblandingen over i melet og rør kraftig til deigen slipper bakebollen.
Dekk bollen med et klede og hev deigen i ½ time.
Ha deigen ut på bordet. Del deigen opp i 12 like emner.
Trill hvert emne til en bolle. Trykk den så flat til en rund kake. Ca 1/2cm tykke.
Legg brødene på et bakebrett, og prikk dem med en gaffel.
Stek brødene gylne på begge sider i en tørr panne eller en steketakke på middels varme.
PRØV DET!
Pitabrødet er gahkkoens greske fetter, og du kan lage dem på omtrent samme vis, bare ved å droppe sirup og bytte ut melk og byggmel med samme mengder vann og hvetemel. Du kan steke pitabrød i panne, på steketakke eller i stekeovn på 200 °C.