Gahkko – samisk brød med en rik historie

Gahkko – samisk brød med en rik historie

Smak på ordet gahkko – det betyr brød på samisk. Gahkko er små, myke brød stekt i panne, laget av rug og hvete. De passer like godt til middagen som til turmat, og har en historie som strekker seg flere hundre år tilbake.

Korn har aldri vokst naturlig i Sápmi, men på 1700-tallet brakte pomorene – et russisk folkeslag – mel og korn til Nord-Norge. Handelen mellom pomorene og nordmenn var livsviktig, spesielt i tider med krig og forsyningssvikt. Fisk ble byttet mot rugmel, og på 1800-tallet ankom over 300 pomorskuter årlig til Nord-Norge. Samhandlingen var så viktig at det oppstod et eget språk – russenorsk, også kalt «handelsspråket».

Gahkko er et brød med både smak og historie – perfekt å spise med smør, ost og som tilbehør til bidos!

Ingredienser til 12 brød

  • 3 ½ dl melk eller vann

  • ½ pk fersk gjær

  • ½ dl olje

  • 1 ½ ss sirup

  • 100 g rugmel

  • 400 g hvetemel

Framgangsmåte

  1. Ha rugmel og hvetemel i en bakebolle. 

  2. Løs gjæren opp i melken. Ha i olje.

  3. Ha sirup og melkeblandingen over i melet og rør kraftig til deigen slipper bakebollen.

  4. Dekk bollen med et klede og hev deigen i ½ time.

  5. Ha deigen ut på bordet. Del deigen opp i 12 like emner.

  6. Trill hvert emne til en bolle. Trykk den så flat til en rund kake. Ca 1/2cm tykke.

  7. Legg brødene på et bakebrett, og prikk dem med en gaffel.

  8. Stek brødene gylne på begge sider i en tørr panne eller en steketakke på middels varme.  

PRØV DET!

Pitabrødet er gahkkoens greske fetter, og du kan lage dem på omtrent samme vis, bare ved å droppe sirup og bytte ut melk og byggmel med samme mengder vann og hvetemel. Du kan steke pitabrød i panne, på steketakke eller i stekeovn på 200 °C.


Mona Ekghakko, brød og korn, samisk