Hvitløken – naturens superhelt!

Hvitløk er egentlig en lilje! Og et av verdens mest brukte krydder. Den har vært brukt i tusenvis av år både som mat og medisin.

I Norge har vi brukt hvitløk siden vikingtiden, mens den i Asia har vært dyrket i over 5000 år. Når den er rå er den sterk, når den blir kokt eller bakt, blir den søt.

Den kan dyrkes i en rekke klima og jordsmonn, og det finnes flere forskjellige varianter med forskjellige smaker og størrelser.

Hvitløken har vært brukt i tradisjonell medisin i århundrer på grunn av sine antiseptiske og antimikrobielle egenskaper. Noen studier har også antydet at det kan ha gunstige effekter på hjertehelsen og senke blodtrykket.

Kan hvitløken beskytte mot vampyrer? Vampyrer har alltid fascinert menneskeheten, og det er laget utallige filmer og bøker om emnet. Myten tilsier at hvitløk beskytter mot vampyrer, og i 1994 utførte to norske leger en studie for å bekrefte eller avkrefte dette. For denne studien fikk legene Ig-nobelprisen, som tildeles for uvanlig, morsom og oppfinnsom forskning.

Fun fact: I antikkens Hellas ble hvitløk brukt som en slags tidlig form for dopingmiddel. De olympiske deltakerne spiste store mengder hvitløk før konkurransene, i troen på at det ville gi dem ekstra styrke og utholdenhet.