– Vi er barnas stemme!
I dag la Unicef og Norges Bank fram den internasjonale veilederen som kan hjelpe matvarebransjen til å skape sunnere matmiljøer for barn og unge – På Geitmyra er vi gode til å se ting i ulik høyde. Vi må heve blikket, men vi må også senke det. Ned i barnas øyehøyde. Hva er det de ser når de går i butikken, spør Eivind Løvdal i debatten med statssekretæren for Helse- og omsorgsdepartementet og fagsjef for sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.
Veilederen er et resultat av to års samarbeid. Baras rettigheter har vært hovedfokuset under arbeidet. Overvekt og fedme blant barn har økt over hele verden og utgjør en trussel mot barns helse og livskvalitet. Hvert sjette barn i Norge er overvektig eller har fedme, og Folkehelseinstituttet mener at økningen av unge overvektige de siste tiårene er urovekkende.
– Vår holdning er at vi i dag overlater alt for mye til individet. Vi overlater for mye ansvar til familiene. Det er for komplisert, fortsetter Løvdal. – Ja, vi har overlatt altfor mye av ansvaret til individet, svarer statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt. – For hvor frie valg har vi egentlig? Vi vet at reptilhjernen vår blir påvirket. Vi blir manipulert av reklame. Myndighetene har et ansvar for å legge ting til rette.
Aina Marie Lien fra Norgesgruppen forteller at de gjør mye, men at de fremdeles har en lang vei å gå. – Sunnhet og folkehelse er viktig for Norgesgruppen og vi har mye å lære. Vi har allerede innført aldersgrense på energidrikk og vi jobber med plassering av varer.
Matvarebransjen har et ansvar for emballasje, produktplassering og merking. Dagligvarekjedene er vår hovedkilde til maten vi spiser. Vi må jobbe mye hardere for å fremme sunne matvalg, sier Gary Sacks, Professor of Public Health Policy fra Deakin University.
– Vi kommer til å bruke kreftene våre på å mase på matvarebransjen – og på at loven for for forbud mot usunn mat og drikke for barn og ungdom skal iverksettes. Vi er allerede 10 år på overtid, avslutter Løvdal.